ВЕСТИ

25.03.2024.

ЛОКАЛНИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ: СТРУЧНИ ТРЕНИНЗИ РЕУРЦ ЕНЕЦА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

Регионални ЕУ Ресурс Центар ЕНЕЦА својом дугогодишњом економском експертизом подржава ОЦД организовањем тренинга за развој и унапређење пословања истих. Тренинзи представљају суштински корак за даље пословање али и унапређење ОЦДа где успех зависи од спровођења широког спектра интерних и екстерних мера.

Наиме, РЕУРЦ ЕНЕЦА је невладина организација основана 2005. године у Нишу за подршку локалном економском развоју. Подржала је више од 3.500 малих и средњих предузећа опремом, обуком, консалтингом и менторством. Ови пројекти су првенствено засновани на економском напретку и стварању одрживих економских могућности прилагођених циљној групи и развоју иновативних и стартап бизниса.

Сада, као РЕУРЦ ЕНЕЦА нуди ОЦД да ојачају своје капацитете пријавом за тренинге путем следећег ЛИНКА

Тренинге које спроводимо предстваљају кључни процес који захтева интегрисани приступ како би организације цивилног друштва могле да одговоре на изазове и остваре своје мисије. Интерни и екстерни напори су неопходни за постизање одрживог развоја, а кључни кораци у овом процесу укључују формирање адекватне структуре, развој вештина особља, стратегије за односе са јавношћу и прикупљање средстава.

БЕНЕФИТИ ТРЕНИНГА РЕУРЦ ЕНЕЦА

Економски развој, токови директних инвестиција, анализа ланца вредности, брендирање и промоција пословања играју кључну улогу у подстицању економског раста и промовисању одрживог развоја. Овај тренинг пружа активистима ОЦДа неопходна знања и алате за подршку стимулисању економског раста, привлачења инвестиција, повећања конкурентности и подршку одрживом развоју у различитим секторима и регионима. Разумевање принципа и стратегија економског развоја помаже активистима да идентификују прилике, суоче се са изазовима и спроводе ефикасне мере за стимулисање економског раста.

Тренинг о директним инвестицијама омогућава активистима ОЦДа да разумеју факторе који утичу на инвестиционе одлуке, утицај инвестиција на различите секторе и политике потребне за привлачење и задржавање инвестиција. Разумевањем ланаца вредности, активисти ОЦДа могу да идентификују потенцијалне празнине и уска грла, истраже начине за интеграцију МСП у ланце вредности и побољшају конкурентност у оквиру одређених индустрија, док разумевање принципа брендирања помаже појединцима да развију ефикасне маркетиншке стратегије, истакну јединствене снаге и средства и створе подстицајну животне средине.за економски развој.

Тренинг за заштиту потрошача за активисте невладиних организација пружа основно разумевање закона, прописа и најбољих пракси у заштити потрошача, опремајући их неопходним знањем за кретање кроз правни крајолик и ефикасно заговарање права потрошача у свом конкретном случају. Тренинг је кључан за оснаживање активиста, унапређење њихових вештина заступања, подстицање сарадње, јачање капацитета невладиних организација и покретање позитивних промена у области заштите потрошача.

Тренинг заштите конкуренције за активисте невладиних организација је важан јер побољшава њихово разумевање закона о конкуренцији, промовише поштену тржишну праксу, штити добробит потрошача, промовише економску ефикасност, јача вештине заступања и олакшава сарадњу унутар сектора. Освежавајући активисте неопходним знањем и алатима,

Експертске видео-лекције и Приручник Развој пословања за организације цивилног друштва можете погледати на ЛИНКУ.

Више на сајту Регионалног ЕУ Ресурс центра за јужну и источну Србију