КО СМО МИ?

ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији је место подршке за представнике цивилног друштва које раде на приближавању Србије Европској унији.

Помажемо раст и развој организација и неформалних група грађана кроз унапређење њихових капацитета, умрежавање и финансијску подршку.

ЕУРЦ води Београдска отворена школа са партнерима: Новосадска новинарска школа, Ужички центар за права детета, Удружење економских експерата из Ниша (ENECA), Млади пољопривредници Србије (Јагодина), Сигурне стазе (Бор) и Нова планска пракса (Београд).

У Новом Саду, Ужицу и Нишу, у партнерским организацијама су наши регионални ресурс центри. У Јагодини, Бору и Београду су експертски центри за подршку организацијама које се баве пољопривредом и руралним развојем, транспортним политикама и урбаним развојем.

Позивамо организације и неформалне групе грађана који раде на пројектима који приближавају Србију Европској унији да нам се јаве.

Попуните упитник и региструјте своју организацију у првој националној бази цивилног друштва за Србију у ЕУ!

КОЈУ ВРСТУ ПОДРШКЕ ПРУЖАМО?

ЕУРЦ настоји да постане прва национална база цивилног друштва које учествују у процесу евроинтеграција Србије. Желимо да ујединимо снагу група и појединаца, повежемо их међусобно и оснажимо.

Три су главне врсте подшке коју пружамо:

  • Унапређење капацитета организација и група кроз групне тренинге и индивидуална менторства
  • Умрежавање цивилног друштва
  • Финансијска подршка кроз донације

ПО ЧЕМУ СЕ РАЗЛИКУЈЕМО?

Индивидуални приступ: план подршке за цивилно друштво биће креиран према њиховим стварним потребама. ЕУРЦ ће кроз детаљне упитнике прикупити информације и на основу тих података припремити детаљан план подршке.

Регионални и експертски ресурс центри: наши партнери у Новом Саду, Нишу и у Ужицу биће регионални ресурс центри, док ће партнери из Бора, Јагодине и Београда бити експертски ресурс центри који ће бити на услузи локалним организацијама цивилног друштва и неформалним групама грађана. Верујемо да ће се боље и брже разумети јер живе и раде у истој средини, разумеју и деле проблеме.

ШТА ЈЕ НАША МИСИЈА?

Улога цивилног друштва у процесу евроинтеграција Србије је значајна и видљива. Оно је било и остало снага која Србију усмерава ка Европској унији и најкориснији партнер државе у преговарачком процесу. Активни допринос реформском процесу и приближавању Србије Европској унији остаће приоритет цивилног друштва.

Наша мисија је да, кроз рад ЕУРЦ, помогнемо цивилном друштву које је за Србију у Европској унији!