ВЕСТИ

08.02.2024.

Одржане консултације за програм подршке ЕУ цивилном друштву и медијима у Србији

Делегација Европске уније у Србији уз подршку ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво у Србији спроводи консултативни процес заједно са цивилним друштвом са циљем да допринесе новом главном позиву за цивилно друштво у Србији који ће бити објављен у првом кварталу 2024. године, а који финансира Европска унија.

Подршка ЕU цивилним друштву у различитим форматима је дуготрајна и значајна, а наставиће се и у 2024. години, поручио је шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини. Он је поручио да је за цео тај процес важно ангажовање ОЦД које раде побољшању друштва и приближавању Србије Европкој унији. 

"Имамо различите приоритетне секторе које хоћемо да подржимо, али ви као представници ОЦД треба то да потврдите у овом консултативном процесу. Желимо да чујемо шта и како да радимо, као и какве циљеве треба да постигнемо. Цивилно друштво не представља политичку праксу, али представља грађане - њихове потребе и њихов глас. У новим позивима бисмо желели да видимо више ангажовања малих и средњих организација, географску диверсификацију, као и међусобно партнерство ОЦД. Верујемо да је место Србије у ЕУ, а највећи изазов је како у цивилном друштву креирати структуру која ће моћи да искористи европске фондове када Србија постане пуноправна чланица."

Извршни директор Београдске отворене школе Милорад Бјелетић је подсетио да Београдска отворена школа са партнерима управо води највећи програм ЕУ за цивилно друштво - ЕУ Ресурс центар. Подсетио је да ће у другој години пројекта бити расписано пуно нових донација, посебно за оне организацјије које су нове или се баве темама које су годинама биле ван фокуса - јавног, политичког, али и цивилног друштва – као што су транспортне политике и урбано планирање.  

Више од 150 представника ОЦД, али и поједнаца који су учествовали у консултацијама, изнели су тематске области које би према нјиховом мишљењу требало да буду у фокусу новог програма подршке ЕУ. Међу темама су: образовање младих и њихово укључивање у јавно заговарање, информисање и медији, транспортне политике, мониторинг урбаног планирања, женска права и родна равноправност, развој локалних заједница и активизам, затим владавина права, инклузија, развој филантропије, подршка банкама хране, права Рома и других мањинских група, али и социјално преузетништво, економске миграције, реформа јавне управе на локалном нивоу, унутрашње тржиште...

Програмски менаџер Београдске отворене школе Владимир Павловић је позвао представнике ОЦД да дају допринос писању смерница за будући програм подршке ЕУ цивилном друштву попуњавањем УПИТНИКА – формулара, како би оне биле у складу са реалним потребама друштва и заједница. 

Попуњен УПИТНИК треба послати на адресу eurseurscentar@bos.rs најкасније до недеље, 18. фебруара.

Фото: ЕУ Инфо центар