ВЕСТИ

14.07.2023.

НЕ ПОСМАТРАЈ. РЕАГУЈ! - Представљени Вајбер стикери

реагуј

Иницијатива „Не посматрај. Реагуј!“ представила је први пакет Вајбер стикера са мотивима борбе мушкараца против насиља према женама и њиховог залагања за родну равноправност. Ови стикери, на једној од омиљених апликацији за дописивање, треба да помогну у међусобној комуникацији и мотивишу, пре свега, млађе мушкарце да их у свакодневној комуникацији што чешће користе и тако покажу спремност да на насиље увек реагују и искажу јасан став да је насиље према женама недопустиво.

Ово су први аутентични стикери на Вајбер Стикер Маркету са темом борбе против насиља према женама иницарани од стране мушкараца. Њихово објављивање је реализовано кроз интензивну сарадњу Иницијативе „Не посматрај. Реагуј! и централе за Европу компаније Rakuten Viber.

Свакодневне и честе ситуације у којима се користи говор мржње, сексизам, дискриминација, промоција насиља и мизогиније често немају креативан простор за адекватан одговор. Ови аутентични стикери омогућавају свима да дају јасан ненасилни одговор који у себи носи и дозу креативности. Мотив изласка из „Мушке кутије“ и превазилажења наметнуте патријахалне улоге мушкарцима, може да се користи у свим ситуацијама у којима се мушкарци понашају стереотипно, насилно, дискриминишу жене и/или третирају их као објекте или мање вредне. Такође тема љубави која је увек важна као и опасност и деструктивни потенцијал љубоморе су на пријатан начин приказани. Верујемо да ће ови сикери олакшати давање повратних информација на један уљудан начин који садржи јасан став „НЕ насиљу према женама!“.

Пакет стикера под називом „Не поматрај. Реагуј!“ је бесплатан и спреман за преузимање. Он се може преузети на линку https://stickers.viber.com/pages/Reaguj или путем претраге стикер маркета на Вајбер апликацији.

Сви који буду бесплатно преузели овај стикер пакет постаће и чланови заједнице „Не поматрај. Реагуј!“ и путем овог канала добијатиу информације о случајевима насиља, занимљивостима из области родне равноправности као и могућности учешћа у различитим друштвено корисним кампањама.

Иницијатива „Не посматрај. Реагуј!“ је окупила мушкарце који желе да се боре против насиља према женама. Они су се потписујући повељу “Мушкарци против насиља над женама”обавезали да ће реаговати на свако испољавање насиља и да никада неће посегнути за било којом врстом насиља према женама – физичком, вербалном, сексуалном, психолошком, економском или неком другом.

Потписујући повељу на www. reaguj.org иницијативи се могу прикључити сви други мушкарци који деле вредности ненасиља и поштовања женских права.

Извор: Не посматрај. Реагуј!