ВЕСТИ

16.05.2023.

Представљање нових могућности за представнике цивилног друштва широм Србије

На ЕУ Ресурс центар инфо данима који су, у периоду од 09. до 15. маја 2023. године, организовани у Ужицу, Нишу, Бору, Јагодини и Новом Саду дискутовали смо  са представницима цивилног сектора о могућностима које ће им нови пројекат „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ пружити у наредне четири године али и о изазовима са којима се цивилно друштво суочава у свом свакодневном раду.

„ЕУ Ресурс центар инфо дани“ били су прилика за размену мишљења и  информација које ће утицати на прилагођавање самог пројекта конкретним потребама цивилног друштва, са циљем преусмеравања подршке тамо где је најпотребнија.

ЕУРЦ инфо дани окупили су преко 150 представника и представница цивилног друштва, укључујући и грађане и грађанке окупљене око неформалних група које имају велики потенцијал за активизам, посебно на локалном нивоу.

Сумирајући утиске са одржаних ЕУРЦ инфо дана, Бојана Џуловић, менаџерка пројекта истакла је:„Цивилно друштво у Србији је  јако и утицајно и укључено је у процес европских интеграција, што је и фокус пројекта ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији. Међутим, оно што недостаје јесте континуирана подршка реформским процесима и свим оним темама којима се бави цивилно друштво, те ће се ЕУ Ресурс центар бавити и  темама које нису биле толико виско постављене на агенди до сада“.

ЕУ Ресурс инфо дани били су прилика за представљање рада и оквира деловања регионалних ресурс центара у Ужицу, Нишу и Новом Саду, али и експертских ресурс центара у Бору и Јагодини, као центара од којих ће представници и представнице цивилног друштва,  у својим регионима, моћи да добију све важне информације и конкретну подршку.

ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији је место подршке за представнике цивилног друштва које раде на приближавању Србије Европској унији. У наредне четири године помагаћемо раст и развој организација и неформалних група грађана кроз унапређење њихових капацитета, умрежавање и финансијску подршку. Кроз финансијску и менторску подршку, али и програм јачања капацитета, ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији ће оснажити најмање 300 организација цивилног друштва и 280 неформалних група.

Сва питања у вези са пројектним активностима можете упутити на имејл: euresurscentar@bos.rs или на број телефона: 0606551901.