ВЕСТИ

12.05.2023.

ЕУ Ресурс центар представљен цивилном друштву на инфо сесији у Јагодини

Поред Националног ресурс центра у Београду, подршку представницима цивилног друштва пружаће и регионални центри у Ужицу, Новом Саду и Нишу, као и три стручна центра у Бору, Јагодини и Београду. Пројекат, начини функционисања ресурс центара и механизми  подршке представљени су током „ЕУ Ресурс центар инфо дана“ у Јагодини. Представници пројекта ЕУРЦ, уједно су, кроз отворену дискусију са присутнима, добили увид у потребе цивилног сектора у овом делу Србије. Те информације употпуниће сазнања прикупљена током сличних састанака, раније одржаних у Новом Саду, Ужицу, Нишу и Бору.

„Пројектом ће бити обухваћене све теме важне за процес приступања Европској Унији. Транспорт, урбани развој, пољопривреда, заштита потрошача, рурални развој – само су неке од њих. У питању су области које до сада нису биле високо постављене на агенди, али које су веома значајне за даљи напредак“, рекла је Бојана Џуловић, менаџерка пројекта ЕУРЦ за цивилно друштво у Србији.

„Као удружење које је усмерено на пружање подршке у области пољопривреде, руралног развоја и предузетништва, свесни смо да су међусобно умрежавање и размена знања кључни за напредак у свим доменима, укључујући пољопривреду и рурални развој. Због тога смо део ЕУ Ресурс центра, који ће обезбедити конкретну подршку, а нама као удружењу омогућити да у складу са нашим темама пружимо менторску подршку и удружења оснажимо за заједнички наступ према доносиоцима одлука. Наше богато искуство и знање нам је омогућило да помажемо свим организацијама, неформалним групама и појединцима у овим областима, а такође и у испуњавању еколошких стандарда, неопходних за развој пољопривреде“, изјавио је Оливер Алексић из удружења Млади пољопривредници Србије.

На састанку у Јагодини истакнуто је и да ће први грантови у оквиру пројекта бити доступни од 15. маја. Све информације можете потражити на сајту www.euresurscentar.bos.rs.

Током четири године трајања, пројекат ће оснажити најмање 300 организација цивилног друштва и 280 неформалних група и омогућити им да допринесу спровођењу и праћењу реформи у процесу придруживања Србије ЕУ. Подршка цивилном друштву подразумеваће не само програм финансијске подршке, већ и програм јачања интерних капацитета кроз тренинге и индивидуална менторства.