ВЕСТИ

12.05.2023.

Цивилно душтво и умрежавање - зашто је битно повезати се?

Цивилно друштво, као једно од најбитнијих средстава за побољшање друштва, кроз уочавање, апел и акцију, подразумева да грађанке и грађани, у различитим скупинама, иницијативама и организацијама, па и индивидуално, укључивањем у јавни политички простор заступају различите вредности и интересе. Цивилно друштво је простор иницијативе и слободе, али и деловања у складу с највишим вредностима демократског уставногпоретка, где се једнако чују, уважавају и препознају гласови свих нас.

Бројни изазови са којима се данас суочавамо, почев од миграција, сиромаштва, одлива мозгова, заштите животне средине, до говора мржње и недостатка културе дијалога су области које захтевају доследне и свеобухватне иницијативе локалних, окружних и регионалних мрежа организација цивилног друштва, које омогућавају простор за стварање дуго очекиваног замаха ка неопходној солидарности и сарадњи између ОЦД, доносиоцима политика/одлука и свих других заинтересованих актера на различитим нивоима власти.

 Организације треба да уче једна од друге и узајамно се подржавају, размењујући своја знања и искуства,да промовишу солидарност на свим пољима свог деловања, кроз локалну, окружну, националну и регионалну сарадњу, нарочито око питања везаних за остваривање слобода и права, очувања простора за грађанске иницијативе, демократију и владавину права, као и придруживање Европској унији као заједничкој аспирацији.Идеја је да на тај начин континуирано развијају своје капацитете за истраживање, унапређују алате заступања ослањујући се на своје активне чланове у оквиру мреже, као покретачку снагу.

Обука коју је спровео ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији на тему „Умрежавања“, управо има за циљ да помогне учесницима да разумеју концет умрежавања, његове предности, врсте/типове мрежа икако да њима ефикасно управљају, односно који су то кораци у процесу умрежавања, њихово значење,укључујући постављање циљева, идентификацију активности и развој комуникационих стратегија.

Обука је важна јер умрежавање игра кључну улогу у успеху организација цивилног друштва. Ефикасно умрежавање помаже организацијама да изграде односе са другим организацијама, појединцима и групама које могу пружити подршку, ресурсе и партнерства. Такође, може помоћи организацијама да повећају своју видљивост и утицај, уз паролу „заједно смо јачи“. 

Прва обука на тему “Умрежавања” одржана је за пет “зелених” организација које се баве првенствено унапређењем и заштитом животне средине, али и за једног представника независних медија: Еколошко удружење за заштиту природе и околине "Eco Land" из Бајине Баште, Удружење за Боље Друштво - Un Beso из Крагујевца, Еко - етно удружење "Чувари" из Крушевца, Удружење Жене Полимља из Пријепоља, Удружење жена - Злакушанке из Злакуша – Ужице и Центар за истраживачко новинарство Крушевац- ЦИНК из Крушевца. Обука је пружила вредне информације и вештине овим удружењима и организацијама цивилног друштва, како би преко умрежавања ефикасније остварили своје циљеве и солидарно радили за добробит своје заједнице у Србији.

ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији, у наредне четири године, настојаће да помаже раст и развојорганизација цивилног друштва и неформалних група кроз унапређење њихових капацитета – тренинге ипрограме менторства.