ВЕСТИ

14.10.2024.

Обележавање 27 година од убиства Душана Јовановића

У петак, 18. октобра, обележавамо 27 година од убиства четрнаестогодишњег ромског дечака Душана Јовановића. Иницијатива А 11, уз помоћ Душанове породице, пријатеља, активиста и јавности, и ове године подсећа на догађај који не сме да падне у заборав, али и понавља своју иницијативу да парк на Славији понесе његово име.

Душана Јовановића су припадници скинхед покрета претукли до смрти у вечерњим сатима 18. октобра 1997. године, испред једне продавнице у родном Београду. Душанове убице починиле су ово дело зато што је њихова жртва била Ром.

„Позивамо вас да нам се придружите у уличној акцији у петак, 18. октобра 2024. у 18 часова испред Правног факултета, одакле ће кренути симболична шетња до парка. У парку ћемо се окупити код спомен-табле Душану Јовановићу и чути понеку реч Душанове сестре Душке Јовановић, као и активиста и активисткиња.

Душка Јовановић и Иницијатива А 11 још 2022. године поднели су Иницијативу за промену назива парк „Митићева рупа“ у „Парк Душана Јовановића“. Надлежни до данашњег дана нису формално разматрали ову иницијативу. Ове године је званично понављамо.“

Извор: Иницијатива А11