ВЕСТИ

10.05.2023.

ЕУ Ресурс центар представљен цивилном друштву на инфо сесији у Нишу

EUCR NIs

Након Београда и Новог Сада, највећи број организација цивилног друштва регистрован је на територији Ниша – њих 1.289. Због тога ће, поред националног ресурсног центра у Београду, један од регионалних центара бити управо у Нишу. Представници пројекта ЕУРЦ сарадњу са организацијам из нашег региона отпочели су представљањем механизама подршке и отвореном дискусијом са циљем да се упознају са конкретним потребама цивилног друштва као активног учесника у процесу интеграције Србије у ЕУ.

„Пројекат ЕУРЦ је осмишљен као механизам подршке цивилном друштву, усмереном на процес реформисања и представљања решења и политика које унапређују друштво у коме живимо. Подршка у оквиру пројекта је конкретна и доступна организацијама и неформалним иницијативама из свих крајева Србије“, изјавила је Бојана Џуловић, менаџерка пројекта ЕУРЦ за цивилно друштво у Србији.

„За ЕНЕЦА је велика част али још већа одговорност што ће у наредне четири године бити регионални ЕУ Ресурс центар за организације цивилног друштва из јужне, и источне Србије. Имамо задатак да будемо инкубатор за раст и развој невладиног сектора у овом делу Србије и то кроз тренинге, менторинг али и директну финансијску подршку за организације,  неформалне групе и организације цивилног друштва које ће имати улогу посредничких организација.  Имајући у виду нашу експертизу и велико искуство које смо стекли у претходних 18 година,  на националном нивоу помоћи ћемо организацијама које се баве политиком конкуренције, заштитом потрошача и економским развојем да креирају Стратегије и Акционе планове као и да крену у активно јавно заговарање. Сигурни смо да ћемо заједно са Београдском отвореном школом и осталим партнерима успети да направимо значајан искорак и креирамо повољно окружење за организације цивилног друштва које представљају кључни сектор и фактор за побољшање живота грађана“ изјавио је Миливоје Јовановић, ЕНЕЦА.

На састанку у Нишу истакнуто је и да ће први грантови у оквиру пројекта бити доступни од 15. маја. Све информације можете потражити на сајту www.euresurscentar.bos.rs.

Током четири године трајања, пројекат ће оснажити најмање 300 организација цивилног друштва и 280 неформалних група и омогућити им да допринесу спровођењу и праћењу реформи у процесу придруживања Србије ЕУ. Подршка цивилном друштву подразумеваће не само програм финансијске подршке, већ и програм јачања интерних капацитета кроз тренинге и индивидуална менторства.