ВЕСТИ

10.10.2024.

Чајетина: Округли сто о имплементацији циљева одрживог развоја у локалну документацију

У понедељак, 30. септембра, у чајетинској библиотеци одржан је Округли сто на тему локализације циљева одрживог развоја у Чајетини и Ужицу, кроз унапређење сарадње ЈЛС Ужице и Чајетина, локалних институција и организација и грађанских удружења ради припреме и усвајања локалних јавних политика које су у складу са Агендом 2030 и имплементације циљева одрживог развоја у локалне политике.

Округли сто је део пројекта Зелена иницијатива за локалну заједницу, који реализује Удружење грађана Златиборски круг из Чајетине у сарадњи са  Удружењем наставника „Опстанак“ из Ужица и у партнерству са ЈЛС Ужице и Чајетина.

Учесници су подсетили да на основу Закона о заштити животне средин (члан 68), „јединице локалне самоуправе доносе Програм заштите животне средине на својој територији у складу са Националним програмом и плановима, и својим интересима и специфичностима.“ Истакнуто је и да више није у употреби термин „Локални еколошки акциони план (ЛЕАП)“, односно да се уместо тог документа доноси локални Програм заштите животне средине.
 Душан Гаврић, из Општинске управе Чајетина је рекао да је у току израда Нацрта Плана развоја општине који подразумева и израду локалне документације за заштиту животне средине. Вера Благојевић, руководилац Службе за комуналне послове у КЈП Златибор, рекла је да је у тај будући Нацрт Плана развоја општине неопходно ставити и израду Програма заштите животне средине у општини Чајетина.

На овом првом јавном догађају у оквиру пројекта учествовали су представници локалне управе општине Чајетина, Канцеларије за локални економски развој, јавних предузећа, образовних институција, Зеленог Савета, Савета за одрживи развој и едукацију, локалних медија и цивилних организација. Сви учесници су дали значајан допринос разговору и донети су закључци чијом применом ће се омогућити успешна даља реализација пројекта.

Други округли сто биће одржан у Ужицу крајем октобра.

Извор: Златиборски круг