ВЕСТИ

10.10.2024.

Радионица "ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ ЛОКАЛНЕ БУДУЋНОСТИ" – Корак ка одрживом развоју!

У оквиру пројекта „Зелено-плаве заједнице“, 30. септембра, одржана је радионица под називом „ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ ЛОКАЛНЕ БУДУЋНОСТИ“ у плавој сали Регионалне Привредне коморе Јабланичког и Пчињског округа у Лесковцу. Пројекат реализују удружења ЕПуС-Лесковац и „Рујнице“ из Власотинца, уз подршку Фонда за локални одрживи развој у оквиру Платформе за општедруштвени дијалог „Одрживи развој за све“.

Током интерактивног рада, учесници су упознати са концептом зеленог раста и његовим значајем за развој локалне заједнице. Закључено је да је зелени раст начин економског развоја који помаже природи и људима, користећи технологије које троше мање енергије и штите природу. Тиме смањујемо сиромаштво, укључујемо све људе у друштвене токове и градимо одрживу будућност, а да не оштетимо околину. 

Такође, представљени су примери добре праксе из Лесковца и Власотинца, који поштују принципе зеленог раста. Учесници су током три интерактивне игрице подигли свест о значају прилагођавања глобалним стандардима одрживости, али уз очување локалних вредности као што су традиција, породица, култура, образовање, здравство и развој здраве хране.„За богатију, здравију и чистију будућност за све, потребно је да свака заједница препозна и дефинише своје специфичне прилике и могућности водећи се принципима одрживог развоја у складу са концептом зеленог раста“, поручено је са радионице.

Радионици су присуствовали партнери из Удружења Рујнице, ученици Пољопривредне школе са професорицом Миленом Младеновић, ученици Техничке школе „Раде Металац“ из Лесковца, просветни и здравствени радници, пољопривредни произвођачи, туризмолози, инжењери шумарства, психолози и заинтересовани грађани.

 

Извор: ЕПуС-Лесковац