ВЕСТИ

27.09.2024.

155. Критична маса – Покрени разговор, промени руту

У оквиру IV Београдског фестивала менталног здравља, Покрет за ментално здравље и Удружење “Улице за бициклисте” позивају вас да се у суботу, 28. септембра, у 16:30 , у Пионирском парку у Београду, окупите и прикључите Критичној маси – месечној бициклистичкој вожњи кроз Београд која се, у сусрет Светском дану менталног здравља (10. октобар), одвија под слоганом “Покрени разговор, промени руту”.

  • Почетак вожње је у 17 часова.
  • Време окупљања: Субота, 28. септембар, 16:30 часова
  • Локација: Пионирски парк, Београд
  • Рута вожње: https://ridewithgps.com/routes/48496690

Циљ сада већ традиционалне годишње бициклистичке вожње Покрета за ментално здравље и Удружења “Улице за бициклисте” јесте скретање пажње шире јавности на значај физичких активности у нези менталног здравља.

Бројна научна истраживања показују да физичке активности доприносе побољшању нашег менталног здравља – вежбање доприноси ослобађању хормона који могу смањити симптоме стреса, анксиозности и депресије. Уједно физичка активност може побољшати квалитет сна, повећати енергију и подићи самопоуздање што све представља важне аспекте менталног здравља и благостања.

Осим традиционалног скретања пажње на добробит вожње бицикла за ментално здравље, Критичном масом на тему менталног здравља желимо још и да скренемо пажњу на чињеницу да је у нашем друштву ментално здравље и даље у сфери табуа – предрасуде, негативни стереотипи и стигма још увек су најчешћи узроци због којих се велики број људи не усуĎује да потражи помоћ. Управо отворен разговор може бити први корак ка разбијању тих баријера и пружању подршке онима којима је потребна, препознавању и разумевању проблема, као и у олакшавању приступа ресурсима и услугама у заједници.

У стварању промена и пружању подршке онима којима је потребна, али и јачању заједнице као целине свако од нас игра важну улогу – зато дођите да заједно покренемо разговор и променимо руте ка бољем менталном здрављу!

Извор: УГ Улице за бициклисте