ВЕСТИ

26.09.2024.

ЕУ могућности за цивилно друштво, медије и владавину права

Цивилно друштво, медији, и владавина права били су у фокусу трећег дана Европске недеље могућности, а догађај су, у Европској кући Београд, свечано отворили амбасадор ЕУ у Србији – Емануеле Жиофре, и Томислав Жигманов – министар за људска и мањинска права и социјални дијалог. 

На првом изузетно динамичном и занимљивом уводном панелу о стварању подстицајног окружења за рад цивилносг друштва учествовао је и програмски директор БОШ-а Владимир Павловић, поред Бојане Селаковић координаторке Националног конвента о ЕУ и државног секретара у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Ивана Бошњака. Порука овог панела била је цивилно друштво представља критичку компоненту сваке функционалне демократије, али и да сарадњом са јавном власти може да помогне реформама и развоју државе и друштва..

У оквиру предтављања помоћи ЕУ цивилном друштву посебно је истакнута улога ЕУ Ресурс центра. Маја Поповић, координаторка за рад са заједницом је представила је наше програме донација, као и могућности за јачање интерних капацитета ОЦД кроз тренинге и менторства. Током дана у новоотвореној Европској кући били смо на располагању свим заинтересованим грађанима и представницима организација за додатне информације. 

 

Европска недеља могућност, друга по реду, ове године се одржава од 23. до 27. септембра. Прва четири дана баве се темама бизниса и иновација, културе, цивилног сектора, медија, образовања, младих и спорта, локалног развоја, а активности се одвијају у Европској кући Београд. Последњег дана се панели о локално развоју, територијалној сарадњи и зеленој транзицији, као и свечане церемоније и умрежавања – обављају у Нишу, у хотелу „Тами“.