ВЕСТИ

13.09.2024.

Отворен позив пријава за позицију члана Дунавског омладинског савета Стратегије ЕУ (за ЕУСДР)

Министарство за европске интеграције, као национални координатор Стратегије ЕУ за дунавски регион (ЕУСДР) обавештава све заинтересоване младе од 18 до 29 година да је отворен позив за достављање пријава за позицију члана Дунавског омладинског савета ЕУСДР.

Дунавски омладински савет (Danube Youth Council) је основан октобра 2022. године, као структура за институционално укључивање младих у сва тела ЕУСДР, како би се идеје и ставови младих чули и разматрали на политичком нивоу. 

Дунавски омладински савет се састоји од 28 чланова (од 18 до 29 година), са по два члана из сваке од четрнаест земаља дунавског региона (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Немачка, Мађарска, Молдавија, Црна Гора, Румунија Србија, Словачка, Словенија и Украјина). 

Чланови омладинског савета могу да: предлажу конкретне акције и пројекте, указују на значајне теме и идеје политичарима на високом нивоу из ЕУСДР држава, доприносе приоритетима и политикама ЕУСДР, скрену пажњу на посебне карактеристике својих региона на транснационалном нивоу, учествују у свим омладинским активностима ЕУСДР, учествују у ЕУСДР догађајима, као и међународним догађајима. Више информација о Стратегији је на следећем линку: www.danube-region.eu

Критеријуми које кандидат за члана мора да испуни: 

•    заинтересовани сте за обликовање будућности дунавског региона и желите да радите заједно са националним координаторима ЕУСДР, координаторима приоритетних области и њиховим управљачким групама како би дунавски регион унапредили у 12 тематских области;
•    имате најмање 18 година и млађи сте од 30 година;
•    стално место боравка у држави дунавског региона;
•    добро разумевање енглеског језика; 
•    спремни сте да се годину дана посветите Дунавском омладинском савету. Ова обавеза укључује учешће на 3-4 физичка састанка, виртуелне размене, рад у малим групама на предлозима, пројектима и добровољно учешће у догађајима, састанцима кључних актера ЕУСДР и даљим активностима младих. 

Образац за пријаву се налази на следећем линку: https://danube-region.eu/danube-youth-council/, а позив је отворен до 16. октобра 2024. године. Мандат изабраног кандидата биће од 1. новембра 2024. до 31. октобра 2025. године, уз могућност продужења мандата за још једну годину.

 

Извор: Министарство за европске интеграције