ВЕСТИ

13.09.2024.

„Европска недеља могућности“ у Београду и Нишу од 23. до 27. септембра

Можеш и ти – слоган је друге по реду Европске недеље могућности која ће се одржати у Београду и Нишу од 23. до 27. септембра 2024. године, а коју партнерски организују Делегација Европске уније у Србији и Влада Републике Србије. 

Посетиоци ће моћи да се информишу о најважнијим програмима и фондовима Европске уније који су доступни свим грађанима, организацијама и предузећима у Србији. Могућности су бројне, а подразумевају јавне позиве, грантове, зајмове, прилике за младе, студентске размене, такмичења, унапређење вештина и бесплатне обуке. 

Током 5 дана биће одржано више од 100 информативних сесија и панела, а заинтересовани ће потпуно бесплатно сазнати како да конкуришу за програме, пројекте и фондове ЕУ - и то директно од представника актуелних програма и пројеката. Догађају можете да присуствујете уживо у Београду (Европска кућа) и Нишу (Тами хотел), као и онлајн: потребно је само да се региструјете преко платформе www.eumogucnosti.rs.  

Програм Европске недеље могућности тематски је подељен по данима:

23. септембар  – Бизнис и иновације (Београд)

24. септембар – Култура (Београд)

25. септембар – Цивилни сектор и медији (Београд)

26.  септембар – Млади, образовање и спорт (Београд)

27. септембар – Локални развој, зелена транзиција и територијална сарадња (Ниш)

Организован је и networking простор - посетиоци ће имати прилику да остваре директан контакт са представницима програма, али и да упознају људе који су успели да обезбеде средства и реализују своје пројекте.

Током Европске недеље могућности снимају се и нове епизоде подкаста које ће представити нове занимљиве теме и саговорнике. Емитовање ових прича планира се у октобру. Сваког дана почетак догађаја обележиће и занимљиви панели на којима ће учествовати познати стручњаци па ће се тако причати о Плану раста за Западни Балкан и приликама које тај план доноси за привреднике и мала и средња предузећа.

Планирани су и панели о културном наслеђу, цивилном друштву, младима и прекограничној сарадњи, али и о Интерег програму. За више информација о Европској недељи могућности можете се информисати преко платфроме www.eumogucnosti.rs на којој се објављују сви позиви и конкурси,  а тим Европске куће пружа подршку за сва додатна питања на  info@eumogucnosti.rs . 

Европска недеља могућности је први пут организована 2023. године као јединствен тип догађаја у региону, на коме је по први пут - у сарадњи са преко 50 партнера - представљено више од 100 европских програма. Догађај који је трајао шест дана физички је посетило 2000 људи, а програм је онлајн пратило 3500 посетилаца. Иновативна карактеристика била је управо хибридни облик догађаја: они који нису били у прилици да физички дођу – пратили су онлајн. То је омогућило домет широм Србије обезбеђујући доступност информација свима. 

Извор: ЕУ Инфо мрежа