ВЕСТИ

28.04.2023.

ОДРЖАН ПРВИ ТРЕНИНГ У ОКВИРУ ЕУ РЕСУРС ЦЕНТРА ЗА ЦИВИЛНО ДРУШТВО У СРБИЈИ

 

Цивилно друштво представљаја важан корективни алат и аларм за указивање на неправилности са којима се друштво данас суочава. Својим деловањем организације цивилног друштва заговарају интересе свих нас, али и омогућавају да се гласови грађана/ки чују, препознају и уваже. Како би организације цивилног друштва могле да дођу до што већег броја људи, информишу јавност о својим активностима и подстакну их да узму учешћа у процесу доношења одлука, неопходно је да се тој јавности на прави начин и обрате.
Комуницирање организација цивилног друштва са јавностима важно је због веће видљивости, промоције и препознатљивости њиховог рада. Да би се успешно пренела порука неопходно је користити канале и алате комуникације који су прилагођени јавности којој се обраћамо. Канали комуникације представљају важан начин за слање поруке и могу бити различити - директна комуникација или разговор, оглашавање на сајту или друштвеним мрежама најчешће су коришћени канали, док алатима попут брошура, плаката, материјала поруку преносимо до циљане јавности. Један креативни процес у коме настаје комуникациона стратегија подразумева прикупљање и инкубацију информација, затим настајање идеје, интеграцију и најзад илустрацију којом се организација или медиј представља одабраној јавности. 
За организације цивилног друштва које делују на локалу, проналазак правог начина за комуникацију са циљаном заједницом или остварење контакта са већ профилисаним медијима који би могли даље да пренесу њихове поруке, често може бити изузетно тежак. Управо зато је важно оснажити локалне актере и упутити их на конкретне алате и стратегије које могу да користе како би што ефикасније свој рад промовисали и поделили са циљаном заједницом. 
Прва обука у оквиру новог ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво у Србији организована је на тему “Комуникација са медијима и цивилно друштво – коме су намењене наше поруке” за представнике седам организација које се баве унапређењем живота особа са тешкоћама у развоју. Обука је организована за представнике удружења: “Задругарство” из Крагујевца, “Риме” из Зајечара, “Светионик у плавом” из Новог Сада, “Путници” из Аранђеловца, “Бест Буддиес” из Београда,  “Наш свет” из Лесковца и „Наше куће“ из Београда. Ове организације ће у наредном периоду формирати мрежу организација са циљем унапређења положаја особа са тешкоћама у развоју. Организација „Наша кућа“, која води процес формирања мреже, у наредном периоду ће укључити у процес производње и радног ангажовања особа са тешкоћама у развоју и представнике ових шест организација.
ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији, у наредне четири године, настојаће да помаже раст и развој организација цивилног друштва и неформалних група кроз унапређење њихових капацитета – тренинге и програме менторства.