ВЕСТИ

10.09.2024.

Календар Конкурса Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог

 

На интернет страници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог почела је са радом нова апликација под називом Календар јавних конкурса, у који су сви органи јавне управе дужни да уносе податке о годишњим планираним јавним конкурсима за организације цивилног друштва.

Сврха израде Календара јавних конкурса, на којем је Министарство радило дуже време, је унапређење транспарентности рада органа јавне управе приликом финансирања организација цивилног друштва буџетским средствима. Календар ће допринети сагледавању планиране и одобрене подршке овим организацијама.

Објављивањем података о планираним конкурсима на почетку сваке календарске године настоји се обезбедити благовремено информисање удружења и других организација цивилног друштва о планираним јавним конкурсима органа јавне управе свих нивоа власти ради благовремене припреме предлога пројеката и програма, као и повећање видљивости јавних конкурса за финансирање пројеката и програма организација цивилног друштва из буџетских средстава.

Важан сегмент ове електронске базе, доступан органима јавне управе који достављају податке о издвајањима за организације цивилног друштва,  је и Упитник о утрошку средстава која су обезбеђена и исплаћена удружењима и другим организацијама цивилног друштва из средстава буџета Републике Србије, а који обезбеђују податке о процедурама, обиму и начину доделе средстава организацијама цивилног друштва.

Календар јавних конкурса доступан је на следећем линку.

Обавеза доставе података од стране органа јавне управе за израду Календара Конкурса  је према члану 4. Уредбе о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења („Сл. гласник РСˮ бр. 16/2018).

Нову апликацију Министарство је израдило уз финансијску подршку Фондације за отворено друштво.

 

Извор: Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог