ВЕСТИ

09.09.2024.

МДРИ-С "Смернице за инклузивно буџетирање - Локалне самоуправе"

Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом (МДРИ-С) објавила је "Смернице за инклузивно буџетирање" аутора Лазара Стефановића и документ је доступан за читање и примену. 

Концепт инклузивног буџетирања подразумева планирање и трошење јавних буџетских ресурса тако да особе са инвалидитетом могу да остваре пуно учешће, а друштвене баријере да се смање и елиминишу. Смернице су настале са жељом да се перспектива инвалидитета сагледа у различитим областима јавних политика, као и да се ефикасније управља буџетом на локалном нивоу. 

Овај  документ  предлаже корисне алате и препоруке за примену инклузивног буџетирања, а  представљен је и пример Општине Рашка и три буџетска програма у којима је приказано који циљеви инклузивног буџетирања могу бити примењени у буџету једне локалне самоуправе. 

Смернице можете преузети овде

Према истраживању „Мапирање услуга социјалне заштите“ услуге у заједници често нису развијене у довољној мери, понеке су нестабилне и неодрживе, неравномерно доступне или окупљају мали број корисника. Свакако, један од кључних проблема када је у питању развој услуга у заједници јесу недовољна финансијска средства, али исто тако и проблем неадекватног планирања и расподеле средстава како би њихов положај и квалитет живота био бољи.

Смернице за инклузивно буџетирање, ће МДРИ-С упутити свим јединицама локалне самоуправе и организацијама особа са инвалидитетом јер им могу послужити као важан и користан алат за заговарање.

„Ове Смернице креиране су кроз консултативни процес са ограниченим бројем учесника који раде на питањима буџета у јединицама локалне самоуправе (ЈЛС), локалнеадминистрације, социјалне заштите, образовања. Консултативни процес подразумевао јеодржавање једне информативно-консултативне радионице на Копаонику, чији су учесниципре свега били чланови органа локалне самоуправе, запослени у установама социјалнезаштите и образовним институцијама, представници невладиних организација и тела за регионалну сарадњу Моравичког и Рашког округа. Осим радионице, одржано је и неколикосастанака, укључујући и са представником Сталне конференције градова и општина“, наводи се у Смерницама.

Ове смернице су резултат  пројекта под називом „Инклузивно буџетирање за особе са инвалидитетом у јединицама локалне самоуправе“. Пројекат се реализује у оквиру пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“.

Извор: Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом (МДРИ-С)