ВЕСТИ

06.09.2024.

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА – АКЦИЈА ПОКРЕНИ РАЗГОВОР, УНЕСИ СВЕТЛОСТ

Покрет за ментално здравље организује у уторак, 10. септембра, на Светски дан превенције самоубиства, присуствујете отварању IV Београдског фестивала менталног здравља, који се ове године одржава под слоганом “Покрени разговор, промени причу” (Програм Фестивала).

ПРОГРАМ:

10. септембар, Светски дан превенције самоубиства – акција Покрени разговор, унеси светлост (Плато испред Филозофског факултета у Београду, од 19-21 сати).

19.00 Окупљање на Платоу испред Филозофског факултета у Београду

19.30 Обраћање Покрета за ментално здравље и стручњака из области менталног здравља

Говорници:

  1. Доц.Др Наташа Љубомировић, Институт за ментално здравље
  2. Славица Ранисављев Ковачев, Центар Срце/ОПЕНС
  3. Ирена Стојадиновић, ПИН – Покрет за ментално здравље
  4. Анне Марие Ћурчић, Иницијатива “За Тебе #ВАЖНОЈЕ” – Покрет за ментално здравље

20.00 Паљење свећа у знак сећања на преминуле од суицида, као и вид подршке породицама преминулих и особама које се носе са суицидалним мислима

20.15 Простор за разговор, међусобну размену и остављање порука подршке

21.00 Затварање скупа

Ове године, Србија се по први пут прикључује глобалној акцији Међународног удружења за превенцију самоубиства ((IASP) #LightACandl, те Фестивал отварамо симболичним окупљањем и паљењем свећа у знак сећања на преминуле од суицида, али и као вид подршке породицама преминулих, особама које су преживеле покушај самоубиства или се носе са суицидним мислима, а које се због постојећих предрасуда и стигме не усудјују да потраже помоћ.

О важности покретања разговора и промене наратива на ову врло осетљиву тему, сведоче и следећи подаци Светске здравствене организације (СЗО):

  • на глобалном нивоу, од суицида годишње премине 703.000 људи
  • самоубиство је други најчешћи узрок смрти у популацији између 15 и 29 година
  • на једно самоубиство иде 20 покушаја самоубиства

Отуда и препоруке СЗО о нужности развијања свеобухватних националних стратегија и програма превенције самоубиства у заједници (посебно за групе под ризиком – млади и старији), али и едукативних програма за запослене у медијима, који у превенцији самоубиства могу имати значајну улогу.

Када је реч о Србији, у 2023-ој регистровано је 668 случајева самоубиства (РЗС, јул 2024.). Иако се, последњих година, у нашој земљи бележи пад стопе самоубиства, истаживања указују да постоји повећан ризик од суицида, посебно међу младима (ПИН, 2022).

Акцијом “Покрени разговор, унеси светлост”, желимо да кроз непосредан разговор са грађанима дамо допринос већој видљивости и бољем разумевању ове важне јавно-здравствене теме, дубоко верујући да кључ ефикасне превенције, као и дестигматизације особа које се носе са суицидним мислима и осећањима, пре свега лежи у едукацији грађана. Током целог догађаја, грађанима ће бити на располагању прва психолошка помоћ.

За више информација:

Анне Марие Ћурчић, моб:0652069052, имејл: zatebevaznoje@gmail.com

Ирена Стојадиновић, моб:0642515389, имејл: stojadinovic@pin.org.rs

Извор: Покрет за ментално здравље