ВЕСТИ

05.09.2024.

Отворена Европска кућа у Београду

Европска кућа у Београду отворена је у присуству државних званичника, представника дипломатског кора и бројних партнера.

Европска кућа биће место сусрета, учења, дебате, доброг филма, књиге или музике, место културне размене у центру престонице Србије, сагласни су говорници на отварању.

„Европска кућа је наше место сусрета за људе, идеје и културе, све под једним европским кровом. Место које припада свима нама, где можемо да славимо наше сличности и разлике, у духу међусобног поштовања и отвореног ума. Хвала вам свима што сте дошли данас, овде су сви наши партнери из цивилног друштва, из Владе, из пословног сектора, из јавне управе, из културе. Ово је управо сврха Европске куће коју отварамо данас“, поручио је амбасадор Европске уније у Србији, Емануеле Жиофре.

„Задовољство ми је што сам овде у име Владе Републике Србије како бисмо обележили отварање Европске куће. Радимо заједно на достизању циљева и стандарда Европске уније,нека са мање а некада са више успеха, али заиста са једним циљем, да једног дана заједно будемо под истим кровом са 27 држава чланица Европске уније. И даље је велики пут пред нама и зато ће Европска кућа заправо бити место наших сусрета, наших учења, комуникација о користима европских интеграција, али и место где ћемо учити нове вештине“, рекла је министарка Тања Мишчевић.

Свечано отварање пропраћено је уметничким радом – осликаном макетом куће која симболизује заједништво, а у којем је учествовало 6 уметника из Србије и ЕУ – Макс Фројнде (Аустрија), Јулија Дашић (Француска), Радован Кунић (Хрватска), Аманда Хелстен (Шведска), Славко Крунић (Србија) и Соња Лундин (Србија/Шведска) уз специјалну музичку подлогу композитора пореклом из Украјине и Србије (Свети Ткалац Грбић). Изложба њихових радова у Европској кући трајаће до 11. септембра.

Европска кућа освећена је јачању веза између Србије и Европске уније. Разноврсним активностима и програмима, промовишемо међусобно разумевање, делимо заједничке вредности и јачамо сарадњу, активно подржавајући процес европских интеграција Србије.

Визија постојања Европске куће је да буде место где грађани Србије заједнички и активно учествују у изградњи европске будућности земље. Простор у којем подстичемо отворени дијалог и размену идеја и јачамо сарадњу Србије и Европске уније, стварајући простор за друштво које дели заједничке вредности и циљеве.

Европска кућа посвећена је промоцији и очувању европских вредности. Верујемо у снагу сарадње, важност међусобног поштовања и дијалога, те у улогу образовања као кључног алата за изградњу просперитетног друштва. Наши програми и активности теже стварању инклузивног окружења у којем се свака идеја вреднује, а сваки грађанин има прилику да допринесе европској будућности Србије.

Као симбол културног обогаћивања и иновација, Европска кућа позива све да се придруже обликовању будућности Европе. Било да посећујете изложбе, учествујете у дебатама и конференцијама или уживате у културним перформансима, овај нови симбол обећава да ће бити живахно средиште где идеје цветају, а везе трају. Откријте Европску кућу, где јединство, разноликост, инклузија, толеранција и сарадња живе под истим кровом.

Извор: ЕУ Инфо мрежа