ВЕСТИ

08.07.2024.

НОМИНУЈТЕ КАНДИДАТА ЗА НАГРАДУ ХЕРОЈИ НАСЛЕЂА 2024

Европа Ностра Србија и Делегација Европске уније у Србији расписују позив за Годишњу награду Европа Ностре Србије за лични допринос у области наслеђа „Хероји наслеђа“.

Херој/хероина наслеђа је годишња награда за лични допринос у области наслеђа. Награда се додељује појединцима за изузетна достигнућа и дугорочну посвећеност у истраживању, документовању, конзервацији, дигитализацији, интерпретацији, очувању, управљању, промоцији, едукацији, заговарању и развоју политика и јединствених пракси заштите и коришц́ења наслеђа.

Овом наградом, настојимо да охрабримо и учинимо видљивим оне појединце, грађанке и грађане, који се свакодневно и посвећено баве наслеђем, инспиришу друге на деловање и подстичу позитивне промене у заједници засноване на наслеђу, у разумевању наслеђа, развоју културе сећања и вредности које оно данас има за друштво. Награда се додељује појединцима који покажу посвећеност у области очувања културног наслеђа без обзира да ли су из поља покретног или непокретног, материјалног или нематеријалног наслеђа. Награда подједнако третира наслеђе различитих националних и етничких заједница, група и појединаца, као и наслеђе из различитих историјских епоха укључујући и оно из скорије прошлости.

Награда се додељује за лични допринос који је учинио видљиве помаке независно или упркос институционалним или доминантним друштвеним токовима у области очувања културног наслеђа, али уз поштовање опште прихваћених вредности и принципа заштите установљених међународним конвенцијама и правилима струке

Конкурс је отворен до 30. августа 2024. године.

Право да номинују кандидата за награду „Херој/хероина наслеђа“ имају:

  • Организације цивилног друштва које су активне у пољу неговања, промоције и заштите културног, природног наслеђа;
  • Грађани и грађанске иницијативе са минималним бројем од 15 потписа. 

Номинација треба да садржи:

  • Биографију кандидата (до 2.000 карактера) са портретном фотографијом;
  • Образложење номинатора (до 3.000 карактера);
  • Пет фотографија које најбоље илуструју лични допринос кандидата и њен/његов утицај на очување културног наслеђа у локалној средини. 

Номинације је потребно послати на следећу адресу електронске поште: daliborka.nikolic@euinfo.rs

О добитнику награде одлучује стручни жири који се састоји од: Четири (4) члана на предлог Управног одбора Европа Ностра Србије из редова чланова Европа Ностра Србије и истакнутих стручњака, уметника или донатора и активиста посвећених култури и културном наслеђу;Две (2) досадашње добитнице награде „Хероји наслеђа“;Једног (1) члана жирија предлаже Делегација Европске уније у Републици Србији. 

Одлука жирија се саопштава јавности сваке године у септембру, током одржавања Дана европске баштине. Свечана додела награде „Хероји наслеђа“ одржава се сваке године у децембру. Добитници/добитнику награде „ Хероји наслеђа“ биће уручена скулптура од бронзе на мермерном постаменту назива „Крила 12“, дело самосталне уметнице Марине Нићифоровић.

Награда се додељује по трећи пут. Детаљна правила пронађите ОВДЕ.

Претходне добитнице награде су:

  • Станка Чобан, „Дидина кућа“ – Бач ,2022.
  • Викторија Алаџић – Суботица, 2023. 

Извор: ЕУ инфо мрежа