ВЕСТИ

04.07.2024.

ОДА РАЗЛИЧИТОСТИ 3

У петак, 5. јула, у простору Плавог позоришта у Београду почиње реализација едукативног позоришног рада са младим особама са и без хендикепа у склопу пројекта „Ода различитости 3“.  Реч је о наставку пројекта који је веома успешно реализован током 2022. и 2023. године са циљем доприноса инклузији и побољшања квалитета живота младих особа са инвалидитетом, њихове активне партиципације, уметничког деловања и веће видљивости у културном и јавном животу заједнице, као и сензибилизације шире јавности и особа без инвалидитета за живот ових младих људи.

Пројекат се реализује у сарадњи Плавог позоришта, Академске инклузиве асоцијације, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, Студентског културног центра Крагујевац и Културног центра Руме. Пројекат се састоји из едукативног и креативног процеса, у коме ће учествовати млади са хендикепом и млади без хендикепа, који долазе из различитих градова Србије, а студирају у Београду. Резултат рада ће бити јавна презентација, која ће имати креативну и уметничку вредност, али и едукативну функцију.

Презентације ће бити изведене током децембра у Београду, Крагујевцу и Руми, а након њих ће бити одржани разговори са публиком. Целокупан рад се одвија уз коришћење савремених позоришних техника и крос-дисабилити приступ, што подразумева да у раду учествују особе са различитим врстама хендикепа.

Рад воде глумци Плавог позоришта, Маша Јелић и Марко Поткоњак уз супервизију редитеља, Ненада Чолића, и учествовање едуатора из Академске инклузивне асоцијације.

Пројекат се реализује уз подршку Министарства туризма и омладине.

Извор: Плаво позориште