ВЕСТИ

26.07.2024.

Заједничка декларација учесника ЕУ Форума цивилног друштва за Западни Балкан и Турску

Ми, представници организација цивилног друштва и активисти из Западног Балкана и Турске, окупљени на ЕУ Форуму цивилног друштва одржаном од 11. до 13. јуна 2024. године у Београду, Србија, овим путем издајемо заједничку декларацију засновану на дискусијама вођеним на Форуму у вези са новим Планом раста за Западни Балкан.

Нови План раста за Западни Балкан представља велику нову прилику да се подстакну реформе усклађене са ЕУ у региону, истовремено побољшавајући јавну слику ЕУ и укупну подршку за придруживање ЕУ. Али то се може постићи само ако је процес имплементације Плана раста транспарентан и инклузиван, признајући велике интересе које цела друштва у региону имају у њему – најмање због 6 милијарди евра додатне финансијске подршке повезане с њим.

Регулатива о Фонду за реформу и раст, конститутивни део Плана, поставља одговарајућу улогу организација цивилног друштва и социјалних партнера у развоју Реформских агенди. Реформске aгенде, које припремају сваке од влада Западног Балкана 6, биће основа за успостављање, имплементацију, праћење и евалуацију напретка реформи везаног за двогодишње исплате новог финансијског пакета. Тако, став 6 члана 11 (Подношење Реформских aгенди) каже: “Реформске aгенде се припремају на инклузиван и транспарентан начин, у консултацији са социјалним партнерима и организацијама цивилног друштва.” Штавише, члан 13 (Садржај Реформских aгенди) наводи да ови документи треба да садрже сажетак консултативног процеса спроведеног у њиховој припреми. Такве консултације, које се спроводе “у складу са правним оквиром корисника,” треба да укључе “релевантне заинтересоване стране, укључујући парламенте корисника, локалне и регионалне представничке органе и власти, социјалне партнере и организације цивилног друштва.” Реформске aгенде треба да назначе како су инпути заинтересованих страна рефлектовани у њиховом тексту.

У поређењу са мноштвом сложених задатака које и Комисија и владе Западног Балкана морају предузети како би спровели имплементацију Плана раста, ове одредбе које се тичу улоге националних парламената, цивилног друштва и социјалних партнера могу деловати као мањи детаљи. Ипак, за ове актере – који су углавном маргинализовани у процесу придруживања ЕУ карактерисаном снажним "извршним пристрасностима” – оне су од кључне важности. Дужност спровођења консултација је уграђена у Регулативу, чинећи је словом закона. Као таква, она не сме бити опционална активност, већ питање поштовања владавине права за владе Западног Балкана и институције ЕУ.

Обавеза спровођења консултација у развоју ових кључних докумената за планирање и приоритизацију реформи је само по себи реформско достигнуће – минимум стандарда који све укључене стране треба да поштују. Овај минимум стандард се примењује шире, на сву подршку ЕУ за регион проширења.
Док разумемо изазов обезбеђивања да се квалитетне Реформске агенде развију правовремено, не смемо дозволити да процес консултација буде угрожен због журбе. У прошлости смо често примећивали штетну праксу у нашим земљама коришћења обавеза из процеса придруживања ЕУ и строгих распореда као разлога за занемаривање процеса консултација. Европска комисија је признала наше забринутости у вези с таквим праксама.

Сада је време да се деловање усклади са обавезама. Ако Европска комисија жели да одржи слику ЕУ као заштитника основних вредности демократије и плуралистичког друштва, мора показати ову посвећеност инсистирањем да владе Западног Балкана поштују законске одредбе о консултацијама нацрта Реформских агенди. Позивамо Комисију да нас подржи у овом настојању и обезбеди одговорност наших влада. Комисија има овлашћење да процени и, ако је потребно, одбаци ове агенде ако минимум прописаних критеријума није испуњен (чланци 14 и 15 Регулатива).

Покретање овог процеса на исправан начин је кључно. Кршење јасних законских обавеза на почетку ће отежати исправљање таквих проблема касније током имплементације ове нове подршке за напоре региона ка придруживању ЕУ.

 

Заједничку Декларацију учесника ЕУ форума цивилног друштва за Западни Балкан и Турску са организацијама потписницама можете наћи на ЛИНКУ.