ВЕСТИ

26.06.2024.

#ЕУРЦ ТРЕНИНГ: ЈАВНО ЗАГОВАРАЊЕ

БОШ, 12-14.06.2024.

За пет организација цивилног друштва, чије је пројекте ЕУРЦ подржао у претходном периоду, одржан је свеобухватан тренинг који покрива кључне концепте и практичан рад у заговарању, уз посебан акценат
на интерактивне дискусије и групне активности, како би подстакао учеснике да поделе своја искуства и увиде, али и њихово даље умрежавање.

Током обуке учесници су упознати са кључним корацима у јавном заговарању и уско повезаним концептима, као и са темом јавног заговарања, методама за дефинисање и анализу проблема заједнице.

Фокус је стављен на циљеве јавног заступања, анализу заинтересованих страна, планирање активности и методе ангажовања грађана. Учесници обуке су кроз интерактивни рад дефинисали циљеве и направили анализу стејкхолдера. Посебно је наглашено да заговарање не може постојати без активног ангажовања грађана, те да стратегију јавног заступања треба обликовати у складу са контекстом, капацитетима мреже, као и детаљном анализом проблематике и циљне публике. Учесници су имали прилику да се упознају са техником „Bell Curve“, која представља криву утицаја на креирање и спровођење јавних политика, и сагледава позицију директно погођених грађана у тим процесима.

Поред тога, током обуке, организације су разрадиле неке елементе свог будућег пројекта и даље кампање јавног заговарања: циљеве, планове активности итд.