ВЕСТИ

21.06.2024.

МАЈСКИ ЕУРЦ ТРЕНИНЗИ: ФИНАНСИЈСКО УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТИМА И ПИСАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА

Финансијско управљање пројектом

Одржан: уживо у Београду 22-24.05

Тренинг из основа финансија одржан је за 11 представника невладиних организација. Циљ предавања је био да све учеснике доведе до истог нивоа, а то је познавање основа рачуноводства, буџетирања, анализе буџета и затварања финансијских извештаја према донатору. Други део тренинга био је практични део са симулацијом буџетирање хипотетичког пројекта, питања и одговори, а имали су прилике и да разним трикови за боље разумевање донатора и њихове перцепције.

Тренинг је дао основу и разумевање финансија у НВО сектору и омогућио је организацијама да имају боље разумевање финансија како би наставиле раст у планираним активностима. Додатно разумевање донаторске заједнице ће им омогућити да реалније сагледају потребе донатора и боље прилагоде буџет у сложеном процесу позива за нове тендере.

 

Писање предлога пројекта

Одржан: уживо у Београду 22-24.05

Тренинг је одржан за 14 организација цивилног друштва са свеобухватном обуком која покрива кључне концепте, идеје и примере практичне примене у даљем пројекту.

Учесници су упознати са кључним корацима у развоју пројектних идеја и добили су успешне примере развоја пројектних идеја. Посебно су упознати са методама за дефинисање и анализу проблема заједнице. Кроз вежбе развијали су елементе свог будућег пројекта (проблеме и циљеве).

Обука се фокусирала на побољшање разумевања организација за концепт управљања пројектима, укључујући циљеве пројекта, планирање активности, методе ангажовања грађана и планирање буџета. Поред тога, током обуке, организације су разрадиле, кроз интерактивни рад, неке елементе даљих пројеката: циљеве, планове активности, буџет итд. Посебан акценат је био на промовисању размене искустава, повезивању и сарадњи учесника обуке.