ВЕСТИ

24.06.2024.

Антикорупцијске ОЦД доставиле Министарству правде Захтев за измену антикорупцијског закона

У петак 21. јуна 2024. године у оквиру пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ антикорупцијски активисти предали су Министарству правде захтев за измену Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Обраћамо Вам се као организације цивилног друштва које су посвећене борби против корупције са захтевом да покренете процедуру за измену Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције; са циљем да се за свих око 700 тужилаца врати надлежност за поступање у корупцијским предметима која им је одузета изменама Закона из 2018. године.

 Сматрамо да је у условима све веће корупције на свим нивоима нашег друштва, око 50 тужилаца у четири центра надлежних за корупцију недовољно и да таква организација не доприноси борби против корупције.

Захтев су подржале локалне антикорупцијске организације:

  • Институт за истраживање корупције Кареја Панчево,
  • Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) Лозница,
  • Урбан-ин Нови Пазар,
  • ПРОТЕКТА Ниш и
  • Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода Нови Пазар. 

Након што су уличне акције одбране антикорупцијског закона од корупције реализоване у девет градова, данас су у Немањиној улици у Београду активисти Кареје делили бесплатне антикорупцијске новине у Србији МАК - магазин антикорупције и разговарали са грађанкама и грађанима о супротстављању корупцији. Анализа изјава и ставова грађанки и грађана биће представљена до краја године, о чему ће заинтересована јавност бити обавештена. 

Текст и фотографије: Кареја тим