ВЕСТИ

21.06.2024.

ОДБРАНИМО АНТИКОРУПЦИЈСКИ ЗАКОН ОД КОРУПЦИЈЕ У ВАЉЕВУ, КРАГУЈЕВЦУ И ЧАЧКУ

Прво јавно читање Магазина антикорупције одржано у Ваљеву

Организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја у оквиру пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ одржала је 18. јуна 2024. године у Ваљеву промотивни догађај под називом “Одбранимо антикорупцијски закон од корупције”.

У оквиру уличног догађаја активисти Кареје грађанкама и грађанимa поделили су бесплатно експериментално издање првих антикорупцијских новина у Србији, Магазина антикорупције МАК-а. Био је то добар повод да се разговара са грађанкама и грађанима Ваљева. Уједно позвани су да подрже захтев да се свим 700 општинским и окружним тужиоцима врати надлежност да поступају по корупцијским кривичним делима, која им је одузета изменом Закона о организацији и надлежности државних органа за сузбијање организованог криминала, тероризма и корупције из 2018. године.

Такође, за медије који су извештавали са догађаја Ивана Живков из Кареје јавно је читала поједине делове Магазина антикорупције. 

И у Крагујевцу је одржана улична акција Одбранимо антикорупцијски закон од корупције 19. јуна 2024. године.

Пркосећи не само набујалој корупцији него и временским условима елементарне непогоде, на плус 40 степени, активисти Кареје и волонтерке РЕС публике грађанкама и грађанимa поделили су бесплатно експериментално издање Магазина антикорупције МАК-а.а. Општи утисак активиста је да су упркос тешким временским условима били заинтересовани да чују о чему се ради.

Улична антикорупцијска акција Одбранимо антикорупцијски закон од корупције и јавно читање Магазина антикорупције одржано у Чачку на плус 40 степени, 19. јуна 2024. године.

У оквиру уличног догађаја активисти Кареје грађанкама и грађанимa поделили су бесплатно експериментално издање првих антикорупцијских новина у Србији, Магазина антикорупције МАК-а. Био је то добар повод да се са грађанкама и грађанима разговара, али то тога није дошло, јер су у већини одбијали контакт са активистима, чак и они који су узели понуђени примерак антикорупцијских новина. Да ли је томе разлог тропска температура или нешто друго, оставићемо за детаљнију анализу, али смо сигурни да грађанкама и грађанима Чачка корупција смета. На који ће начин и када то исказати. остаје нам да сачекамо, а до тада нећемо одустати од антикорупције. 

Такође, за медије који су извештавали са догађаја Ивана Живков из Кареје јавно је читала поједине делове Магазина антикорупције. 

Текст и фотографије: Кареја тим