ВЕСТИ

18.06.2024.

Пут до ефикасне Стратегије социјалне заштите

Kонференција за медије “Пут до ефикасне Стратегије социјалне заштите” у Медија центру у Београду са циљем да се представе јавности резултати истраживања и кључни аспекти за доношење Стратегије социјалне заштите реализована је 18. јуна 2024 .

На конференцији за новинаре говорили су:
1. Марина Лукић, менаџерка пројекта БОШ,
2. Сузана Михајловић, доценткиња др, Одељење за социјалну политику и социјални рад, Универзитет у Београду - Факултет политичких наука,
3. Сандра Перић, социјална радница, директорка Коморе социјалне заштите РС,
4. Урош Ранђеловић, правни саветник испред организације А 11 - Иницијатива за економска и социјална права,
5. Николина Сучевић, социјална радница, директорка Центра за социјални рад Апатин,
6. Дијана Јанковић, социјална радница, Друштво социјалних радника Србије

Реформе у области социјалне заштите спроводе се без важеће стратегије од 2009. године, јер је последња Стратегија социјалне заштите донета за период 2005-2009. Социјална заштита представља носећи стуб сваке развијене и праведне државе, осигуравајући благостање и добробит свих грађана. Република Србија се суочава са многобројним изазовима, попут реформских процеса, испуњавањем услова за економски раст и развој, демографским променама и сл. Према проценама Републичког завода за статистику у 2022. години у ризику од сиромаштва било је 21% становништва, истовремено стопа ризика од социјалне искључености је износила 28.5% становништва. Агенција УН процењује да у апсолутном сиромаштву Србији живи 800.000 становника. Висока стопа социјалне неједнакости, је још један индикатор значаја постојања ефикасног система социјалне заштите како би се смањиле разлике и повећала социјална укључености најосетљивијх група становништва (Рома, особа са инвалидитетом, деце итд.).

Основне поруке са конференције за медије које смо могли да чујемо су:
Важно је успостављање друштвеног консензуса о садржају стратегије, вредностима, принципима, областима које регулише као и циљевима које жели да оствари. Потребно је да настојимо да стратегија не буде пука формалност ради процеса придруживања ЕУ, као и да буде ефективна, а не ефикасна (као што се до сада настојало). Такође, неопходно је укључити перспективе корисника/ца и професионалаца који раде у јавном и цивилном сектору, као и стручњаке из академске заједнице. Потребно је да се издавања на име социјалне заштите повећају, за шта је неопходно разумевање државе и надлежног Министарства финансија. Поред наведеног, неопходно је усклађивање система социјалне заштите са другим системима (образовним, здравственим, и другим).

“У полазној основи треба превазићи страх од тога да се случајно не учини превисе, и да већи и јачи акценат ставимо на опасност да се учини премало.” Урош Ранђеловић, правни саветник организације А 11 - Иницијатива за економска и социјална права

Извор: Сoциатива