ВЕСТИ

17.06.2024.

Отворен позив за предлоге пројеката Active Achievement Fonda за регионалне неформалне групе

Фондација Центар за демократију објавила је Позив за предлоге пројеката у оквиру Active Achievement Fonda за за регионалне неформалне групе у оквиру пројекта Регионални дијалог младих за Европу, који финансира Европска унија.

Основни циљ Позива је јачање креативних неформалних група на Западном Балкану пружањем финансијске подршке за иницијативе које за циљ имају:

  • Јачање активизма младих у локалним заједницама и учешћа у структурираном дијалогу са доносиоцима одлука о политикама релевантним за младе
  • Заговарање усвајања европских вредности и јачање демократских и одговорних институција
  • Промовисање регионалне сарадње и политичких, економских и социјалних бенефита од процеса европских интеграција за земље Западног Балкана

Укупан буџет Active Achievement Fonda је 30.000 ЕУР.

Регионалне неформалне групе могу да конкуришу за финансијску подршку за пројекте у износу од:

  • минималан износ: 2.000 ЕУР
  • максималан износ: 4.000 ЕУР

На овај Позив могу да конкуришу само неформалне групе. Ове групе нису формално регистроване, имају низак ниво формалности и слабе техничке и управљачке капацитете. Позив је отворен за неформалне групе које су спонтано окупљене ради решавања проблема у локалним заједницама, а приоритет имају учесници у активостима пројекта Регионални дијалог младих за Европу: учесници Регионалне Политеиа школе за младе, Политеиа тематских сесија, омладинских радионица за јавне политике (youth policy labs) и учесници регионалног волонтерског програма.

Регионална неформална група треба да буде састављена од најмање 5 младих људи узраста 16-30 година, од којих су најмање три члана/чланице држављани/ке земаља Западног Балкана на којима се спроводи пројекат Регионални дијалог младих за Европу: Албанија, Босна и Херзеговина, Косово*, Северна Македонија и Србија. Најмање један члан/чланица неформалне групе мора бити пунолетан/на због потписивања Уговора о спровођењу пројекта.

Подршка ће бити омогућена кроз директна плаћања трошкова активности пројеката од стране партнерских организација у оквиру пројекта Регионални дијалог младих за Европу, који ће бити посредници у спровођењу пројеката неформалних група. Уз сваки поднети пројекат, подносиоци пројекта ће одредити земљу, односно примарно подручје спровођења пројекта, те тиме изабрати и партнерску организацију која ће бити посредник у процесу спровођења пројекта. Партнерска организација ће обављати плаћања за пројектне трошкове у складу са одобреним буџетом ових пројеката.
 
Трајање пројеката је до шест месеци. Одабране неформалне групе су у обавези да спроведу пројекат у периоду од 10. јула 2024. до 10. јануара 2025.

Рок за подношење пријава је 2. јул 2024 у 20 часова.

Предлози пројеката и неопходне информације се достављају на енглеском језику, електронски, на емаил адресу:  shpresa_krasniqi@iksweb.org.

У наставку можете пронаћи Смернице за регионалне неформалне групе и Анексе неопходне за подношење предлога пројеката.

Active Achievement Fond је финансијска подршка трећим лицима, односно „суб-грантинг“ активност у оквиру трогодишњег регионалног пројекта „Регионални дијалог младих за Европу“, који финансира Европска унија у периоду 2023-2026. Пројекат „Регионални дијалог младих за Европу“ се финансира кроз Програм ЕУ за цивилно друштво и медије у корист Западног Балкана и Турске за 2021-2023 (ИПА ИИИ), а спроводи га Фондација Центар за демократију из Србије као водећи партнер у сарадњи са партнерским организацијама цивилног друштва са Западног Балкана: Академија за европске интеграције и преговоре (Албанија), Омладински центар (Албанија), Косовска иницијатива за стабилност (Косово*), Мрежа прогресивних иницијатива (Босна и Херцеговина), Фондација НВО Инфо центар (Северна Македонија) и Регионална академија за демократски развој (Србија).

Извор: Фондација Центар за демократију