ВЕСТИ

10.06.2024.

ПОЗИВ МЛАДИХ ИСТРАЖИВАЧА СРБИЈЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ БАРСКИМ КОРЊАЧАМА: ДОНИРАЈ И ТИ!

У партнерству са Београдском отвореном школом и Специјалним резерватом природе језеро Краљевац, Млади истраживачи Србије по први пут покрећу кампању прикупљања средстава за заштиту једне важне животињске врсте – барске корњаче. Циљ кампање је подршка истраживању и заштити барских корњача на језеру Краљевац.

Барска корњача (Emys orbicularis) је строго заштићена врста у Србији и важна за очување барских екосистема. Међутим, ова врста се суочава са озбиљним претњама и њихова популација је угрожена због бројних фактора.

Кроз кампању „КОРЊАЧА-СПОРЊАЧА“ прикупљају се средства за куповину ГПС уређаја и друге неопходне опреме коју ће користити истраживачи Биолошког факултета који проучавају барске корњаче на језеру Краљевац.

Резултати истраживања ће омогућити да се сазна више о томе колико се барска корњача на језеру Краљевац суочава с претњама као што су смањивање или загађење станишта, нестанак погодних места за гнежђење као и да се утврди колика је смртност јединки приликом преласка саобраћајница.

Да би се остварио постављени циљ, потребно је сакупити 1.010.000 РСД.

Средства која се прикупљају, потребна су за:
· Набавку 3 сета ГПС локатора, уређаја са пратећом софтwаре и хардwаре опремом, којима ћемо пратити понашање и кретање корњача: 910.000 РСД
· Куповину опреме (нониус – за мерење, бубњеви за хватање корњача, акумулатор за чамац): 100.000 РСД

Зато је важно да сви што пре помогну да кренемо у акцију како бисмо заједно променили тренутно стање! Посети сајт DONACIJE.RS и сазнај више о кампањи и како можеш да се укључиш!

Izvor: Млади истраживачи Србије