ВЕСТИ

07.06.2024.

Кареја: Прве антикорупцијске новине у Србији

Данас, 7.6.2024. године изашле су из штампе у малом тиражу прве антикорупцијске новине у Србији - МАК Магазин антикорупције. Експериментални број издала је организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја у оквиру пројекта који се односи на Закон о организацији и надлежности државних органа за сузбијање организованог криминала, тероризма и корупције.

Новине су намењене жртвама корупције, тачније – онима којима нису доступне друштвене мреже и интернет и – онима који немају могућност да се информишу из више извора, већ само из медија са националном покривеношћу (тзв. режимски медији). Готово целе могу се прочитати док се чека јавни превоз.

Садржај експерименталног броја чине кратке форме. Издвајамо следеће наслове: “Да ли је свака корупција доступна грађанима”, “Ћутањем се Законик ефикасније руши него да га је погодила граната”, “Да ли нас информацијама о “тешкој” корупцији држава информише или заварава?”

Новине су бесплатне. Биће подељене на уличним акцијама грађанкама и грађанима у периоду од 11. - 21, јуна 2024. године. Прва акција биће у Нишу, то је мали допринос издавача децентрализацији Србије, затим у Лесковцу, Врању, Панчеву, Сомбору, Новом Саду, Ваљеву, Чачку, Крагујевцу и симболична подела у Беогарду. 

______________________________________________________________

Организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја реализује пројекат који се односи на Закон о организацији и надлежности државних органа за сузбијање организованог криминала, тероризма и корупције. Захтев је да се свим општинским и свим окружним тужиоцима врати надлежност да поступају по корупцијским кривичним делима, која им је одузета изменом Закона из 2018. године. Позивамо организације цивилног друштва и појединце да се придруже нашем захтеву и реализујемо серију уличних догађаја: ОДБРАНИМО АНТИКОРУПЦИЈСКИ ЗАКОН ОД КОРУПЦИЈЕ. Након Ниша у периоду од 11. до 21. јуна уличне антикорупцијске акције одржаћемо у Лесковцу, Врању, Панчеву, Сомбору, Новом Саду, Ваљеву, Чачку, Крагујевцу и Београду.

______________________________________________________________

Извор: Институт за истраживање корупције Кареја