ВЕСТИ

31.05.2024.

АНАЛИЗА: Зачарани кругови – праксе, препреке и потребе организационог развоја ОЦД у Србији

„EУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији којим координира Београдска отворена школа уз подршку Делегације ЕУ у Србији има за циљ да пружи допринос процесу европских интеграција у Србији кроз креирање подстицајног окружења за цивилно друштво и активно учешће недржавних актера у процесима доношења одлукаДа већина организација претежно функционише на локалном нивоу, пре свега у урбаним срединама и ширим регионалним територијама широм Србије, са концентрацијом у Војводини и београдском региону потврђују и налази анализеЗачарани кругови праксе, препреке и потребе организационог развоја организација цивилног друштва у Србији“.

OЦД обухватају различите области, при чему су истакнута питања културе, спорта, медија, као и питања људских права и недискриминације. Давање приоритета развоју и ажурирању интерних процедура заостаје за обезбеђивањем финансија и задржавањем особља. Неадекватна или одсутна комуникација између организација и заинтересованих страна ограничава њихову способност да изврше значајнији утицај на своје оперативно окружење.

Док се већина организација бави активностима јавног заступања, само половина активно учествује у формалним процесима доношења одлука. Постоји препозната потреба за обуком како би се укључили у ове процесе, иако са резервом у погледу исхода и сарадње са јавним властима. Поред тога, познавање комуникацијских вештина, као што су стратешко планирање и управљање савременим каналима, од суштинског је значаја за неговање и одржавање поверења са различитим заинтересованим странама, посебно са пословним субјектима и заједницама које они представљају. Упркос бројним изазовима са којима се сусрећу у свакодневном пословању, значајан део анкетираних организација (67%) активно је укључен у унапређење приступања Србије Европској унији. 

Више информација у анализи на ЛИНКУ.