ВЕСТИ

11.04.2023.

Влада Србије је усвојила одлуку о образовању Савета за права детета

Савет за права детета је основан у складу са Законом о Влади Републике Србије са циљем да прати и унапређује стање у области заштите права деце. Савет има председника и секретара, као и низ чланова који су именовани из различитих ресора и организација цивилног друштва. Међу овим члановима налазе се и Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије, Јасмина Миковић, директорка Центра за права детета, и Олгица Чекић, Центар за несталу и злостављану децу.

Улога Савета за права дететаСавет за права детета у Републици Србији има важну улогу у заштити и промовисању права деце. Задаци Савета обухватају подношење иницијатива, предлога, мишљења и анализа Влади који се односе на остваривање права детета у земљи. Такође, Савет прати примену законских прописа у области остваривања права детета и даје иницијативе за њихове измене.

Једна од важних улога Савета је иницирање, координирање и праћење примене Националног плана акције за децу, као и праћење примене Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља и Општег протокола за заштиту деце од насиља.
Савет такође подржава развој и ширење мреже локалних планова акције за децу и сарађује са органима јединица локалне самоуправе у овој области.
Пратећи стање у области заштите права деце у уличној ситуацији, Савет координира праћење спровођења националних одредаба за спречавање злоупотребе дечјег рада.

Савет унапређује међуресорни и мултидисциплинарни приступ у промоцији, превенцији и заштити права детета и вођење база података у тој области. Сарађујући са научним установама, стручним и другим удружењима, Савет прибавља мишљења о проблемима у остваривању права детета.
Савет прати примену преузетих међународних обавеза у области права детета и сарађује са Одбором за права детета Народне скупштине, као и одговарајућим владиним телом за праћење препорука УН тела.
Препоруке надзорних тела Уједињених нација и Савета Европе објављују се на сајту Савета и презентују на стручним и јавним скуповима, као и у штампаним и електронским медијима. Поред ових задатака, Савет разматра и друга питања од значаја за остваривање права детета у Републици Србији.

Преузето са сајта МОДС.