ВЕСТИ

20.05.2024.

УПОЗНАЈТЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ОЦД: УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ СУБОТИЦА

Удружење за борбу против шећерне болести Суботица, постоји већ 40 година, и чини се да је његово постојање потребније него икад. Удружење се активно залаже за унапређење здравља, социјалног и друштвеног живота оболелих од шећерне болести, пре-дијабетеса, особа са инвалидитетом услед овог обољења. Такође, често организује превентивни скрининг у заједници, где сви заинтересовани грађани могу проверити свој ниво шећера у крви и крвни притисак, и у случају одступања могу на време реаговати, посетити своје лекаре и испитати узрок повишених вредности.

Ово нажалост често није довољно, од преко милион оболелих од дијабетеса у Србији, процењено још половина њих још не зна за своју болест, те је стваран број оболелих много већи, а ова ова болест узима маха и међу децом, омладином и младом одраслом становништву.

 

 

Наша предавања и скрининзи су јавни, бесплатни, едукативне природе и залажемо се да већи број становништва укључи се у разне облике едукације, превенције и друга дешавања. Тако, 2023. године смо у оквиру ЕУРЦ програма спровели едукативну и медијску кампању „Покрени се – знањем против дијабетеса“ и успешно заинтересовали шире грађанство за наше активности, постали смо медијски видљиви и скренули пажњу наше заједнице да је наше Удружење и дан данас активно, и да оболели, или особе које желе да унапреде своје здравље, могу да се ослањају и на нас, јер у складу са нашим слоганом „Заједно је лакше“!

 

Извор: Регионални ЕУ Ресурс центар за Војводину