ВЕСТИ

13.02.2023.

ИНИЦИЈАЛНИ САСТАНАК ПАРТНЕРА ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА ЕУ РЕСУРС ЦЕНТАР ЗА ЦИВИЛНО ДРУШТВО

Међусобна сарадња и координација водећих организација цивилног друштва, али и међународних организација, је неопходна. Ту сарадњу нисмо имали прилике да видимо у довољној мери у протеклих неколико деценија, а могла би да буде језичак на ваги који би допринео конкретнијим и већим променама. Пројекат, који од почетка јануара спроводи Београдска отворена школа „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“, а који је подржала Делегација ЕУ у Србији, управо има циљ да окупи све оне појединце, организације и медије који желе да мењају друштво у позитивном правцу.

Циљ пројекта је доћи до свих оних појединаца и група који су активни у својим срединама, које људи препознају као лидере који желе да допринесу позитивним друштвеним променама, окупити их, подстаћи њихово умрежавање, ојачати њихове капацитете и заједничким снагама мењати ствари у жељеном правцу. Додатно, у фокусу новог ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво у Србији биће теме које су од кључне важности за процес приступања Србије Европској унији. С тим у вези, пројекат ће у наредне четири године, настојати да додатно оснажи процес ЕУ интеграција кроз стварање подстицајног окружења за цивилно друштво, медије и неформалне групе.

Током наредних 48 месеци пројекат ће интезивно подстицати процес децентрализације, односно изграђње регионалних и експертских ресурс центара. Поред националног Ресурс центра у Београду, који ће водити Београдска отворена школа биће формирани и регионални центри, и то у Ужицу (који ће водити Ужички центар за права детета), Нишу (који ће водити ЕНЕЦА) и Новом саду (који ће водити Новосадска новинарска школа). Поред регионалних, биће формирана и три експертска центра, и то у Бору (предвођени Сигурним стазама), Јагодини (предвођени Младим пољопривредницима Србије) и Београду (предвођени Новом планском праксом).

На дводневном иницијалном састанку партнерских организација, који је одржан у Шапцу 9. и 10. фебруара разговарало се о циљевима пројекта, индикаторима и акционом плану за текућу годину. Модератор састанка била је Бојана Џуловић, менаџерка пројекта, испред БОШ-а која је све присутне спровела кроз пројектну мисију и визију. Партнерима се обратио и Милорад Бјелетић, извршни директор у Београдској отвореној школи наглашавајући значај и опсег овог пројекта.

Веома нам је драго да ћемо имати прилике да четири године сви заједно градимо ЕУ Ресурс центар. У питању је пројекат од изузетне важности за цивилно друштво у Србији, а ми смо носиоци одговорности да овај пројекат спроведемо на најбољи могући начин“, казао је господин Бјелетић.

Представници партнерских организација приказали су колегама своје досадашње активности, успехе и постигнућа уз осврт на важност активног, информисаног и снажног цивилног друштва. Представници су истакли значај повратка Србије на европски пут и ревитализације ЕУ вредности међу грађанством.

Чека нас дуг пут и озбиљан посао, али сам сигурна да ћемо заједничким радом успети да овим пројектом додатно оснажимо организације цивилног друштва и неформалне групе са циљем грађења европске Србије. Слушајући ваше досадашње активности и познавајући рад Београдске отворене школе током ових 30 година постојања, немам сумње да тим који се овде налази има знање, експертизу и спремност да изнесе пројекат овог калибра“, закључила је госпођа Џуловић.

Ресурс центар настојаће да појединцима и организацијама пружи конкретну подршку кроз неколико елемената. Најпре, кроз јединствену Е-платформу која ће имати задатак да информише све активне грађане, али и да им пружи део услуга и знања. Платформа ће имати задатак да буде централно место окупљања свих активних грађана и почетни корак у њиховом ангажовању. Онима који желе да уче, расту и напредују биће понуђени онлајн и офлајн тренинзи, кратки туторијали и ментори за индивидуални рад. Трећи, али нимало мање значајан, елемент јесте и финансијска подршка конкретним иницијативама и идејама које треба да резултирају конкретним променама. Уз све ово, рад Ресурс центра у великој мери биће усмерен и на заговарање управо подстицајног окружења за раст и развој организација цивилног друштва.

Подстицање, умрежавање и деловање су кључне речи којима можемо описати деловање ЕУ Ресурс центра у наредне четири године. Активни грађани су неизоставни елемент свих демократских друштвених процеса. Наш циљ је да вас окупимо, умрежимо и заједно мењамо све оне елементе и процесе који нам свима отежавају живот.