ВЕСТИ

26.04.2024.

ОПЕНС: ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији.

Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе вишеструко исплатива, како за саме младе, тако и за локалне заједнице, одлучили смо да кроз овај програм радимо на трансформацији омладинске политике на локалном нивоу, као и успостављање одрживих партнерства који омогућавају континуирани заједнички рад.

Kроз овај пројекат заједнице успостављају све неопходне механизме омладинске политике и имају прилику да прошире своје капацитете и услуге, да за своје програме и активности обезбеде одржива средства, као и да несметано спроводе све акције и активности од значаја за младе.

Главна предност овог модела сарадње лежи управо у партиципативној политици која поставља младе у центар збивања.

Истраживања су показала да постојећи број омладинских простора није довољан да задовољи потребе младих у локалној заједници, а већина њих није доступна свим младима. Управо зато је неопходно реновирати постојеће омладинске просторе и адаптирати их у складу са Стандардима омладинских простора.

Омладински простори су од невероватног значаја јер пружају разноврсне бесплатне услуге информисања младих, неформалног образовања као и простор за изражавање креативних потенцијала и развој предузетничких идеја.

Oдабране јединице локалне самоуправе, градске општине и градови у овом процесу добиће адекватну менторску подршку Омладинског савеза удружења ОПЕНС у процесу  успостављања омладинских простора.

Комплетан јавни позив можете погледати на следећем линку: https://bit.ly/3wA72Ey
Образац 1 за пријаву се налази на линку: https://bit.ly/3T87rWz
Образац 2 за пријаву можете пронаћи на линку: https://bit.ly/48ACwrH
Не заборавите да попуните упитник за процену капацитета: https://forms.gle/xK55pCyYYmpJH5QUA

Рок за предају пријава је: 21. мај 2024.

Програм је подржан од стране Владе РС и Министарства туризма и омладине РС.

Извор: ОПЕНС