ВЕСТИ

02.04.2024.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА ПРОГРАМ МОБИЛИЗАЦИЈСКИ ФОНД

Траг фондација и ЦРТА, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), позивају вас да се пријавите на конкурс за програм Мобилизацијски фонд. Кроз овај позив за фонд, који ће бити стално отворен, подржавају активне грађане и грађанке у њиховој борби да унапреде функционисање и квалитет живота у својим локалним заједницама, као и да иницирају решавање конкретних проблема који су резултат нереспонзивности републичких и локалних органа власти, нефункционисања институција, незаконитости, промоције партикуларних приватних интереса, корупције, клијентелизма.

Подржавају иницијативе које одговарају на потребе локалних заједница и доприносе њиховом развоју, као и решавању конкретних проблема у некој од наведених области: развој локалне заједнице, људска права, антидискриминација, женска права и оснаживање жена, оснаживање младих, инклузија, солидарна економија, заштита животне средине, социо-економски развој, владавина права, одговорност јавних институција, борба против корупције, урбанизам и јавни простори и свим другим у којима активисти препознају изазове.

Пријаве су отворене за неформалне групе и удружења грађана регистрована на територији Републике Србије, чија је примарна територија деловања заједница у којој су регистроване. 

Поред финансијске подршке из Мобилизацијског фонда, активисти и активисткиње на располагању имају и правну и експертску помоћ у области заштите животне средине, урбанизма, медија и комуникација и др, у зависности од теме и потреба њиховог пројекта. Њу могу потражити било да се ради о тумачењу процедура, поступака, докумената или појава са којима је неопходно да буду у директном контакту приликом реализације свог пројекта – од подношења захтева за инспекцијски надзор, преко тужби, спречавања изградње нелегалног објекта, издавања грађевинске дозволе до разумевања штетних последица загађивања околине.

У зависности од пројектног предлога, износ финансијске подршке по пројекту је од 100.000 до 320.000 РСД.
 
Подржани пројекти могу трајати од три до шест месеци.
 
Позив за подршку је отворен током целе године, а пројекте одобрава Селекциони одбор на крају сваког месеца бирајући међу поднетим предлозима оне који испуњавају критеријуме из позива.

Неформалне групе и удружења која желе да конкуришу за овај програм треба да се пријаве попуњавањем искључиво путем попуњавања онлајн Пријавног формулара. У онлајн пријавни формулар укључене су све потребне инструкције за његово попуњавање, а доступни су и верзија пријавног формулара у форми документа, коју можете користити као припрему за пријављивање, као и додатно упутство за попуњавање формулара

За додатна питања или недоумице, можете се обратити мејлом snagaaktivizma@tragfondacija.org.

Програм Мобилизацијски фонд се реализује у оквиру пројекта „Снага активизма“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Траг фондација и партнерске организације ЦРТА, Кровна организација младих Србије, Феминистички културни центар БеФем, Славко Ћурувија фондација и Српски филантропски форум.

Извор: ЦРТА