ВЕСТИ

02.04.2024.

Конференција "Ваздушна опасност: Лесковац у зони загађења"

Протеклог викенда у Лесковцу одржана је конференција “Ваздушна опасност: Лесковац у зони загађења” у организацији Тима 42.

Први дан конференције (петак) посвећен је едукативним активностима за младе, јер кроз едукације појединци постају свеснији свог утицаја на животну средину и мотивисани да предузму кораке ка очувању природе, што је кључно за дугорочно одрживу будућност.

У суботу је у просторијама Центра за стручно усавршавање одржан панел на тему загађења ваздуха и утицаја на здравље. На панелу су говорили: Дејан Лекић, некадашњи начелник у Агенцији за заштиту животне средине, један од оснивача Националне еколошке асоцијације, међународни експерт за екологију и аутор апликације xЕцо, др Вања Илић, начелница Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Лесковац, Владимир Радосављевић, активиста иРеволуција из Ваљева и Никола Младеновић, истраживач Тима 42. Разговор је водила Ана Пецарски из Тима 42.

Представљени су резултати званичног и грађанског мониторинга квалитета ваздуха, најновија истраживања о утицају ПМ честица на здравље људи, анализиране су постојеће јавне политике које регулишу заштиту животне средине и досадашње активности на смањењу аерозагађења.

Уз велику посету грађана, пуно корисних информација и питања, након два и по сата активног разговора закључак панела је да је неопходно посветити се примени јавних политика и конкретнијим мерама за унапређење квалитета ваздуха.

Трећи дан конференције (недеља) био је посвећен састанку активиста и активисткиња мреже Еко блок, која окупља организације уједињене у борби за чистији ваздух.

Извор и фотографије: Тим 42