ВЕСТИ

29.03.2024.

ИНСТИТУТ КАРЕЈА РЕАЛИЗОВАО ОКРУГЛИ СТО „МОЋ ИЛИ НЕМОЋ АНТИКОРУПЦИЈСКОГ ЗАКОНА"

У организацији Институтa за истраживање корупције Кареја, у простору Грађанских иницијатива „Дерета“ уз учешће петнаест релевантних стручњака и заступника институција у борби против корупције, заинтересованих грађана и активиста, и представника неколико медија, 27.марта одржан је округли сто на коме се расправљало о документу јавне политике „Моћи или немоћи антикорупцијског закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције“. Ово је део заговарачке иницијативе „Спровођење антикорупцијских политика је једини прави пут Србије у Европску унију“ у реализацији ОЦД Кареја у оквиру пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“.

Разговору је предходило представљање презентације о досадашњеем учешћу и заговарању промене постојећих политика и закона у овој области од стране оснивача Кареје и координатора пројекта Синише Јанковића, и указивању на ефекте и домете овог учешћа.

О (не)могућности да се на креирање и доношење релевантног закона утиче , као главне разлоге , током дијалога Родољјуб Шабић, адвокат, бивши министар и први повереник за информације од јавног значаја навео је недостатак политичке воље и одумрле институције.

Ако живимо у друштву где је политичка воља јача од закона, онда је и прича о новом закону лажна прича.

Зоран Гавриловић, испред Биродија, означио је као главни проблем коруптивност управо органа и институција који би антикоруптивне политике требало да спроведу, и указао на значај усвајања адекватне примене овог закона на локалном нивоу.

Давор Лукач, новинар ФОНЕТ-а указао је на могућност да се параметри корупције и те како могу установити , праћењем само званичних статистика и података, али да се то не чини.

Активиста Александар Вукаловић сматра да је корупција обрисана" од стране организованог кроминала, и да део одговорности сносе и народ и Европска Унија, недовољним учешћем у овој борби.

Грађанка Јулија Омербеговић је на крају указала на значај установљења боље организације грађана код ових активности, насупрот пуке констатације о немоћи система, корупцији у загрљају организованог криминала и теледиригованим медијима.

Институт за истраживање корупције Кареја позива онe који су заинтересовани да на било који начин подрже борбу против политичке корупције (организације цивилног друштва, грађански активисти, медији и др.) да се јаве на мејл nvo.kareja@gmail.com

Извор и фото; Институт за истраживање корупције Кареја