ВЕСТИ

28.03.2024.

Међународна позоришна представа ПАСАЖ у Београду 4. априла

У Београду ће 4. априла са почетком од 20 часова у Центру за културну деконтаминацију, у Бирчаниновој 21, бити изведена међународна позоришна представа ПАСАЖ, настала у копродукцији ПЛАВОГ позоришта из Београда, Гротовски института из Вроцлава из Пољске и Театарлабора из Билефелда из Немачке.

Представа се изводи на енглеском језику уз сегменте на српском, немачком и пољском језику и обезбеђен превод на српски знаковни језик.

Трајање представе: 60 минута.

Након представе ће бити одржан сусрет са уметницима.

Улаз на представу је слободан уз обавезну претходну резервацију. Карте за представу можете да обезбедите резервацијом путем емаил-а (инфо@цзкд.орг) или позивом на телефоне ЦЗКД-а (011 361 0270, 011 361 0954, од 11 до 18 часова радним данима), а преузмете пре почетка представе.  

Представа је реализована у оквиру пројекта Парадокс правде – копродукција европског лабораторијског позоришта (ЈУСТЛАБ), који је подржан од стране програма Креативна Европа Европске уније, чији је ПЛАВО позориште координатор. Премијера представе одржана је у фебруару у Гротовски институту у Вроцлаву, а након Београда, биће изведена у јуну у Билефелду у Немачкој.

Представа је настала као резултат вишемесечног лабораторијског позоришног рада партнера пројекта, а базирана је на параболи Пред законом, из романа Процес, Франца Кафке. У представи се користе текстови Фредерика Матијаса Александра, Доне Харавеј, Антонена Артоа и Ане Ахматове и изводе сонгови италијанске кантауторке Росе Балистрери и духовне песме са Сицилије и Корзике.

По речима аутора представе, „Сви ми који нисмо задовољни светом у коме живимо и који чезнемо за неким бољим светом, носимо у себи осец́ање неправде. Овај узнемирујуц́и импулс у нашим душама стално позива на побуну. Ова побуна, међутим, никада не може довести до победе. То је побуна са којом не можемо да живимо, међутим, не можемо ни без ње. Управо овај парадокс је оно што нас чини људима у свету у коме машине надјачавају дух и у коме је све мање емпатије.”

Представу је реализовао међународни ансамбл од три редитеља и једанаесторо глумаца у сарадњи са костимографима, сценографима и визуелним уметницима. Ансамбл ПЛАВОГ позоришта предводи редитељ, Ненад Чолић, глумци су Маша Јелић, Дејан Стојковић, Марко Поткоњак и Светлана Симић, костим, сценографију и графички дизајн је радила Ивана Чолић, а менаџерка пројекта је Дубравка Вујиновић. Ансамбл Гротовски института чине редитељ Јарослав Фрет, глумци Катја Јегорова, Александра Кугач-Семерђи, Мерћан Семерђи, Моника Ваховић, светло мајстор Маћеј Мондри и менаџер Јарослав Шејковски, док ансамбл Театарлабора чине редитељка Индира Хајдеман, драматуршкиња Нинке Оварбек, глумци Томас Бернд, Штефани Таубт, Алина Тинефелд и сценограф Ралф Бензел.

Циљ међународног пројекта Парадокс правде (ЈУСТЛАБ) је стварање транснационалне копродукције и изградња капацитета у области лабораторијског позоришта, подизање свести, унапређење дијалога и стварање емпатије код публике кроз критичку реакцију на различите аспекте неправде у савременој Европи, пораст насиља и кризу демократских вредности.

Представа се изводи на енглеском, српском, немачком и пољском језику уз обезбеђен превод на српски знаковни језик. Улаз је слободан. Као део пратећег програма, након представе ће бити организован разговор са уметницима, а 5. априла од 20 часова и концерт „Алл Тхингс Муст Пасс“ у Плавом позоришту у улици Милоша Поцерца 23.
Представа се реализује уз подршку програма Креативна Европа Европске уније и Министарства културе Републике Србије, а у сарадњи са Центром за културну деконтаминацију и Пољском амбасадом у Београду.

Извор: Плаво позориште