ВЕСТИ

22.03.2024.

РЕЗУЛТАТИ МОНИТОРИНГА ПОЛИТИЧКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДЕЦЕ (ИЗБОРИ, ДЕЦЕМБАР 2023.)

Пријатељи деце Србије спровели су мониторинг како би истражили у којој мери су деца била изложена политичкој злоупотреби током предизборног процеса. Фокусирали смо се на идентификацију различитих облика потенцијалне злоупотребе деце у политичке сврхе, како бисмо указали на овај важан, али често занемарен аспект политичке кампање.

Током периода од 17. новембра до 17. децембра 2023. године, анализирали смо широк спектар садржаја политичких партија на друштвеној мрежи Инстаграм. Наш циљ је био да идентификујемо начине на које су политичке партије користиле децу у својим кампањама, било намерно или ненамерно.

Узимајући у обзир да деца имају право на заштиту од било какве злоупотребе, желели смо да овим Мониторингом сензибилишемо јавност и политичке актере на ову важну тему.

Надамо се да ће овај Мониторинг извештај послужити као подстицај политичким актерима да у својим будућим кампањама воде рачуна о заштити права деце, стављајући их испред маркетиншких интереса, а грађанима генерално да се сензибилишу на ову врсту манипулације децом. Посебно нам је важно да овај извештај дође до што већег броја родитеља/старатеља.

Резултате мониторинга погледајте ОВДЕ.

Вест преузета са сајта Пријатељи деце Србије.