ВЕСТИ

09.01.2024.

КОМС: Усвојен Имплементациони план Гаранција за младе

На седници Владе Републике Србије, 29.12.2023, усвојен је Имплементациони план Гаранција за младе. Кровна организација младих Србије учествовала у сваком кораку израде плана имплементације овог програма, који се већ годинама примењује у земљама чланицама Европске Уније у циљу смањења незапослености младих. Србија је на овај начин постала једна од земаља ван ЕУ које су препознале значај  и започињу примену овог програма у 3 филијале Националне службе за запошљавање: Сремској Митровици, Крушевцу и Нишу. Како би програм био примењен у потпуности неопходно је да различити актери у ова три града активно сарађују и буду укључени у целокупан процес реализације. КОМС је изузетно поносан што је баш у Нишу, на другом дијалогу младих са премијерком 2021. године, покренуо тему стварања бољих прилика за запошљивост младих и од тог тренутка активно учествовао у заговарачким, припремним, стратешким и имплементационим процесима усвајања Гаранција за младе. 
 
Шта су то Гаранције за младе? 

Гаранције за младе (Youth Guarantee) представљају политичку обавезу свих влада држава чланица Европске уније да обезбеде свим младим људима (до 30 година) квалитетну понуду за: 

  • запошљавање 
  • наставак образовања 
  • праксу или обуку 

Према КОМС-овом Алтернативном извештају о положају и потребама младих за 2023. годину, незапосленост је издвојена као један од највећих проблема младих. Укупан број незапослених младих је 75.526, што представља 18,43% од укупног броја незапослених у Републици Србији. Додатно је забрињавајућ податак да 43,6% младих уопште не зарађује.  
Учешће младих у радној снази у Републици Србији веома је ниско по европским стандардима. Према подацима Евростата стопа NEET младих (млади који нису запослени, нису у процесу образовања, нити су на обуци) износила је у првом кварталу 2023. чак 14%. 
 
Имплементациони процес и бенефити КОМС-ов Алтернативни извештај за 2023.годину показао је да транзиција од школе до првог стабилног и/или задовољавајућег посла у Републици Србији траје веома дуго, скоро две године (23,4 месеца). Циљ пилот програма који ће се спроводити у 3 горепоменуте филијале Националне службе за запошљавање јесте да олакша транзицију младих из образовања на тржиште рада кроз интензивну подршку и сарадњу различитих сектора, партнера и организација младих.  

Пилотирање програма ће трајати од јануара 2024. до краја 2026. године, с намером да се Гаранције за младе прошире на национални ниво односно целу територију Републике Србије. 

Извор: КОМС