ВЕСТИ

29.12.2023.

ДРУГИ НАЦИОНАЛНИ СЕМИНАР ЗА МЛАДЕ О УПРАВЉАЊУ РИЗИЦИМА У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

Од 15. до 17. децембра 2023. године, одржан је Други национални семинар посвећен управљању ризицима у ванредним ситуацијама у организацији Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама. Семинар није био само простор за размену стручних знања, већ је представљао изузетну прилику за ангажовање и учење, као и платформа за изградњу мреже и умрежавање младих талената са искусним стручњацима у области управљања ризицима. Млади полазници су се истакли својим ентузијазмом, енергијом и жељом за учењем током целог семинара - активно су учествовали у дискусијама, постављали кључна питања и износили свеже идеје. 

Председник НСД-УРВС и директор Међународног института за истраживање катастрофа, професор др Владимир М. Цветковић је оценио да је свако предавање представљало сегмент шире слике која је обухватала стратегијске концепте, тактичке приступе и практичне примене у реалним ситуацијама. Разноликост тема, од концепта тоталне одбране до јавних набавки, односно рачуноводствене форензике, омогућила је учесницима да стекну свеобухватан увид у комплексност области управљања ризицима. Семинар је испунио циљ не само пружањем стручних информација већ и изградњом снажне заједнице стручњака посвећених управљању ризицима у ванредним ситуацијама.

Током три дана полазници су могли да сазнају како су организоване и функционишу јединице цивилне заштите, као и Управа за ВСК и ватрогасно-спасилачке јединице; да чују више о изазовима које доносе природне катастрофе и како њима управљати, о доприносу волонтера и становништва у цивилној заштити, као и о концепту тоталне одбране или улози масовних медија у кризама. Између осталог, представљена су им искуства ангажовања Војске Србије у природним катастрофама, затим примери пружања међународне помоћи у спасавању у земљама у региону (Турска и Грчка), каква је улога спасилачких паса, и како се постижу физичка спремност тимова и ефикасност рада хитних служби...

Извор вести и фото: Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама