ВЕСТИ

18.12.2023.

НОВОСАДСКА НОВИНАРСКА ШКОЛА ПОДНЕЛА ПРИЈАВУ РЕМ-У ЗБОГ ЕМИСИЈЕ „НОВО ЈУТРО“ ТВ ПИНК

Новосадска новинарска школа поднела је пријаву Регулаторном телу за електронске медије због садржаја емитованог на Телевизији Пинк 8. децембра ове године, у емисији „Ново јутро”.
 
Водитељка програма Јована Јеремић довела је у студио своју петогодишњу ћерку, пред којом су гости (Браца Здравковић и Ненад Шипка) говорили о детаљима двоструког убиства у Северној Македонији, где је једна од жртава била и четрнаестогодишња девојчица. Гости су, између осталог, говорили о „морбидним детаљима”, „мотивима убиства”, „оверавању од наркотика”, „скидању скалпа”, „локацији леша” и „пуцању у мртво тело”, уз позив осумњиченом да „изврши самоубиство”.
 
Говорећи о овој теми, један од гостију служио се и опсценом лексиком ( „Палчо и његова екипа јебиветара, да извини ово дете, и сви гледаоци, и сва деца која прате јутарњи програм”).
 
Водитељка је својим питањима охрабривала изношење спекулација и сензационалистичких детаља. Она је, између осталог, упутила питање гостима да ли је девојчица „убијена тако што је угушена у гепеку или прострелном раном у груди”, а потом је износила нагађања о могућим мотивима и позадини двоструког убиства.
 
Овим садржајем очигледно су прекршене одредбе Закона о електронским медијима (2023), посебно чланови 64 и 66. Према члану 64, пружалац медијске услуге дужан је да предузме све неопходне мере како би програмски садржај био у складу са физичким, менталним и моралним развојем малолетника. Водитељка и гости занемарили су присуство малолетне девојчице у студију, али и малолетне гледаоце овог ТВ садржаја.
 
Такође, члан 66 истиче да сагласност законског заступника малолетника не искључује одговорност пружаоца медијске услуге за објављени програмски садржај. У овом случају, иако је водитељка у студио довела своју ћерку, то ни њу ни емитера не лишава одговорности за одабир теме и приступ теми о којој се говори пред дететом.
 
Напослетку, овакав концепт разговора представља непримерено мешање приватног и јавног у програму уживо. Призор водитељке с дететом у крилу, при чему дете шминка водитељку док она говори о детаљима убистава, омаловажавајући је и према жртвама о којима се говори.
 
Новосадска новинарска школа нада се да ће РЕМ предузети одговарајуће кораке како би се овакво понашање санкционисало. Приговор смо поднели у уверењу да овакви случајеви не би смели да се понављају, као и да је неопходно предузети све мере заштите права малолетника у контексту Закона о електронским медијима, било да је реч о малолетним учесницима или гледаоцима програма.

Извор: Регионални ЕУ Ресурс центар за Војводину