ВЕСТИ

15.12.2023.

Саопштење: Деца под претњом - тражимо координисан одговор институција и превенцију

Организације Пријатељи деце Србије, Мрежа организација за децу Србије и Унија средњошколаца Србије изражавају велику забринутост и траже хитну адекватну реакцију надлежних институција поводом узнемирујућих догађаја који потресају школске заједнице широм Србије – новог таласа дојава о бомбама у школама, а сада по први пут и у предшколским установама.Упознај се са УНСС.

Преносимо саопштење:

Наиме, у последњих месец дана у Србији су учестале, а затим постале свакодневне, анонимне дојаве о експлозивним направама наводно постављеним у школама. Деца због тога не иду редовно у школу, док се не изврши детекција бораве напољу или се измештају из простора, родитељи морају да излазе са посла да би преузели децу млађег узраста, а неке школе су већ недељама у ванредном стању.

Од надлежних тражимо да питање безбедности деце у образовним установама буде суштински приоритет и подсећамо да су овим немилим догађајима погођени родитељи, запослени у образовању и наравно понајвише деца. Посебно забрињава чињеница да још увек ни од једне надлежне институције није дошло до званичног обраћања јавности, већ све информације које стижу до грађана и родитеља долазе од стране медија.

Посебно проблематичном доживљавамо чињеницу да се родитељима нико од представника надлежних институција није директно обратио са информацијама, али и препорукама, што оставља много простора за узнемиреност и нагађања.

Такође, сматрамо неозбиљним и непрофесионалним одређена тумачења стручњака у медијима који потенцирају да деца ову ситуацију не доживљавају веома озбиљно. У години у којој је више деце изгубило живот у оружаном нападу у школи, апсолутно је неумесно на овакав начин тумачити потенцијалне емоционалне и друге последице оваквих дојава на децу. Сигурни смо да атмосфера страха, панике и небезбедности у школама и вртићима, сем што штети менталном здрављу деце, на много нивоа крши елементарна дечја права, за почетак она на образовање и заштиту од сваке врсте насиља.

Како сазнајемо из медија, Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова раде на усаглашавању протокола о поступању у вртићима и школама у случају дојаве о постављеним бомбама, али директори школа и представници синдиката кажу да нису укључени у израду тог документа. Ко преузима одговорност и шта ће бити устаљена процедура? Да ли школе имају јасна упутства на који начин да комуницирају са децом и родитељима о овој узнемиравајућој теми? 

Сматрамо да је ово тема која заслужује приоритетно место и координисано деловање институција. Стога захтевамо од државних органа да лоцирају и најстрожје санкционишу актере претњи, а у међувремену правовремено, тачно и јасно известе јавност, првенствено родитеље, о свим важним елементима ових догађаја, предузетим мерама, и најважније – плановима за превенцију овог новог вида атака на децу и њихове родитеље.

Извор: Унија средњошколаца Србије