ВЕСТИ

12.12.2023.

ЕУРЦ: Трећи тродневни тренинг „Финансијска одрживост ОЦД"

ЕУ Ресурс центар је прошле недеље одржао јубиларни 50. тренинг за организације цивилног друштва у оквиру свог програма јачања интерних капацитета кроз тренинге и менторства.

Трећи тродневни тренинг на тему „Финансијска одрживост организација цивилног друштва“ одржан је у Београду, од 06-08. децембра. На трећем тренингу је учествовао 21 представник организација цивилног друштва из различитих градова и општина Србије.

Ова обука је и овог пута подржана од стране Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, испред којег је једну сесију под називом „Финансирање програма од јавног интереса из буџетских сретстава“ одржала Милена Недељков.

Тренинг је водила Тања Бјелановић, експерткиња и консултант са преко двадесет година професионалног искуства у додели донација, прикупљању средстава, одржавању тренинга и обука на изградњи интерних капацитета.

Финансијска средства за рад представљају један, али веома важан, елемент у мозаику одрживости организације. Важно питање за обезбеђивање финансијске одрживости јесте каква су средства која добијамо за свој рад и одакле она долазе. Флексибилни и сопствени извори доносе и једну велику нефинансијску добробит за организацију, а то је потпуна независност у раду.

Одрживост једне организације не мери се само новцем, она представља много сложенији појам. Одрживост је комбинација оперативних, програмских и финансијских карактеристика које омогућавају организацији да остварује своју мисију трајно, и на стабилним основама.

Због тога су циљеви тренинга били усмерени на разумевање значаја и препознавање прилике за одрживо финансирање, упознавање са основним принципима, алатима и техникама прикупљања средстава, као и повећање нивоа знања и вештина учесника за примену спрецифичних техника прикупљања средстава.

Марија Миленковић 

асистенткиња пројеката