ВЕСТИ

11.12.2023.

Отворено писмо представницима удружења и савеза особа са инвалидитетом који су на листи подршке СНС

Чланови удружења и савеза особа са инвалидитетом и остали заинтересовани грађани путем отвореног писма реаговали су на објављену листу подршке значајних личности изборној листи Српске напредне странке од пре неколико дана.
Отворено писмо преносимо у целости: 

Отворено писмо потписницима подршке листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, који представљају удружења и савезе особа са инвалидитетом

Овим писмом изражавамо своју забринутост након што смо приметили имена руководилаца многих савеза  особа са инвалидитетом, као и локалних и регионалних удружења особа са инвалидитетом  на листи у својству функција које обављају уз навођење имена Савеза, односно удружења.

Подсећамо да Закон о удружењима грађана чланом 2, дефинише удружења као невладине организације, што подразумева и страначку неопредељеност.  Такође, подсећамо да су удружења грађана, поготово она која окупљају шире чланство, као што су удружења особа са инвалидитетом и њихови савези, устројена по принципима репрезентативне демократије где је основна идеја да чланови кроз демократске процедуре бирају своје представнике да их представљају као групу и заступају њихове интересе. 

Тиме је ваше деловање у капацитету представника тог удружења строго ограничено оквирима мандата који вам је поверен од стране чланства. Свако самостално деловање и коришћење имена удружења односно савеза ван оквира повереног мандата је неприхватљиво, и крши одговорност према члановима. 

Нарочито је неприхватљиво исказивање подршке током изборне кампање било којој странци, укључујући и странку на власти. Удружења су по дефиницији нестраначка. Док је природно и пожељно да раде у партнерству са Владом и осталим државним институцијама, у циљу заступања и остваривања права особа са инвалидитетом, страначко опредељивање је у директној супротности са интересима особа са инвалидитетом будући да је власт  променљива (или би барем требало да буде тако).

Стога постављамо неколико питања на која тражимо одговоре од људи чија су имена на листи подршке, у својству руководилаца удружења особа са инвалидитетом:

Да ли је у питању злоупотреба ваших имена и наших организација од стране СНС-а или сте својевољно потписали подршку? 
Ако је подршка потписана својевољно, како је могуће да људи који су на челним позицијама невладиних организација дају подршку у капацитету председника/секретара/директора Савеза или удружења, СНС-у (или било којој другој странци) у сред кампање?
Да ли су органи савеза и удружења демократским путем донели одлуку о томе?
Уколико јесу, како су могли донети одлуке које су у супротности са статутима?
Да ли сте обавестили своје чланство о подршци коју сте исказали испред удружења / савеза или ми чланови представљамо само бројке које нико нема обавезу ни о чему да консултује и обавести?

Многи од потписника/ца овог отвореног писма су чланови/це удружења и савеза особа са инвалидитетом која су се нашли на листи. Такође, Национална организација особа са инвалидитетом као кровна организација особа са инвалидитетом у Србији, чије представнице су такође на листи, наводи да представља “870.000 особа са инвалидитетом и њихових правних заступника укључених у савезе организација особа са појединачним врстама инвалидитета”.

Стога, оправдано захтевамо од оних који тврде да нас представљају хитне одговоре на постављена питања и истовремено позивамо све оне који деле ову забринутост и којима је стало до права особа са инвалидитетом да потпишу отворено писмо.

Извор: Удрузење за помоћ особама са аутизмом "Бази Мили" - Лајковац

Фото: HeungSoon/Pixabay