ВЕСТИ

08.12.2023.

Одржана прва седница Савета за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва

Прва седница Савета за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва одржана је у Палати Србија. Седницу је отворио министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, а њоме је председавао председник Савета Александар Прица.

Честитајући члановима на избору и пожелевши успех у раду, министар Жигманов је подсетио да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 28. септембра ове године, усвојила Одлуку о оснивању Савета за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва као саветодавног тела Владе и новог механизама за сарадњу са цивилним друштвом. Савет је и простор за дијалог о кључним питањима која се односе на рад и деловање цивилног друштва, рекао је министар.

Оцењујући конститутивну седницу Савета као историјску, министар Жигманов је нагласио да је само формирање Савета потврда партнерства јавних власти и цивилног друштва и резултат доброг рада Сектора за сарадњу са цивилним друштвом у претходном периоду, захваливши се уједно и свима који су допринели да се овај процес успешно оконча.

Министар Жигманов, који је и заменик председника Савета, рекао је да је пред Саветом велики број изазова који ће, уверен је министар, бити решавани у демократичном, толерантном и дијалошком амбијенту. Оно о чему будемо овде разговарали, нагласио је министар Жигманов, и одлуке, препоруке и иницијативе које будемо доносили, треба да донесу бољитак и придонесу квалитету живота грађана Републике Србије.

 

Председник Савета Александар Прица рекао је да ће се старати да се већина одлука у Савету доноси консензусом, те да атмосфера у раду буде таква да доприноси бољем разумевању јавних власти и цивилног друштва како би сви заједно, нагласио је он, градили бољу будућност за све наше грађане.

Секретар Савета и помоћник министра Жарко Степановић изразио је задовољство што Република Србија има Савет за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва. Он је подсетио да је Влада усвојила истоимену Стратегија и пратећи Акциони план, те да је процес избора чланова био транспарентан.

Савет је образован на период од пет година, укупно броји 20 чланова, од чега 11 представника организација цивилног друштва, и девет представника органа државне управе. На почетку седнице утврђен је кворум и донет Пословник о раду. У другом делу представљена су регионална искуства у раду оваквог Савета.

 

Текст и фото: Министарство за људска и мањинска праава и друштвени дијалог