ВЕСТИ

08.12.2023.

Непрофитне организације у систему спречавања прања новца и финансирања тероризма у Србији

 ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији и Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) организовао тренинг за предстванике организација цивилног друштва на тему "Непрофитне организације у систему спречавања прања новца и финансирања тероризма у Републици Србији" - 7. и 8. децембра у Београду. 

Тренинг је подржало и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као и представници других надлежних институција које се баве овом темом. 

Иако се рањивост цивилног сектора процењује ниском, истиче се неопходност активне сарадње са државним и међународним органима како би се умањили ризици за финасирање тероризма.

Транспарентност, одговорност и сарадња невладиног сектора са надлежним институцијама представљају најважније предуслове да се смањи ризик злоупотребе финансијских токова.

Једна од опасности је у томе што организације цивилног друштва већински сматрају да је поштовање статута организације довољно да се избегне ризик за злоупотребу, тако да се не узимају у обзир ризици попут провере током селекције волонтера. 

Током тренинга изнето је много корисних података, као и добрих примера међународне и домаће праксе, размењена су мишљења - а учесници су подвукли да је потребно наставити овакве обуке и додатну едукацију која ће допринети превентиви ризика и развијати поврење између цивилног и јавног сектора који се бави безбедносним ризицима од тероризма.