ВЕСТИ

07.12.2023.

Отворена врата о програму ЕУ ресурс центар за цивилно друштво Нови Сад

ЕУ Ресурс центар и два актуална позива биће представљени на Отвореним вратима, серијском догађају ЕУ инфо поинта Нови Сад. Програм ће се одржати у четвртак, 07. децембра 2023. године, од 16 до 18 часова, у просторијама ЕУ инфо поинта у Новом Саду. 

Дарија Стјепић из Новосадске новинарске школе представиће два актуелна позива за доделу донација, која су део пројекта "ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији" Први позив за доделу донација за покретање нових идеја и развој организација, подразумева подршку организацијама цивилног друштва за реализацију активности чији је циљ допринос развоју постојећих активности организација или пилотирању нових идеја у оквиру процеса приступања Србије Европској унији, као и оснаживање интерних капацитета организација ради повећања њиховог деловања. Други позив подразумева доделу донација за неодложну подршку реформским процесима у оквиру приступања Србије Европској унији. То обухвата подршку за реализацију активности чији циљ је допринос решавању изазова или проблема који је настао шест месеци пре подношења предлога пројекта и који може да омета процес реформи (нпр. погоршање стратешког/законодавног оквира, негативна промена праксе у раду институција, промене у контексту заједнице). 

Стјепић ће говорити и о значају Регионалног ЕУ Ресурс Центра за Цивилно Друштво у Новом Саду. Овај центар делује као подршка представницима цивилног друштва који раде на приближавању Србије Европској унији, посебно фокусиран на подручје Војводине.

Концепт Отворених врата ЕУ инфо поинта подразумева представљање презентације програма, након чега се отварају питања свих заинтересованих посетилаца. Представници програма током два сата доступни су грађанима који долазе са питањима и дилемама. Идеја је да контакт са представницима програма и потенцијалним корисницима буде отворен, директан и фокусиран на потребе и питања заинтересованих посетилаца. Новосадска новинарска школа, као део Регионалног ЕУ Ресурс Центра, има значајну улогу у координацији и подршци раду цивилног друштва на територији Војводине.

Извор: ЕУ Инфо центар Нови Сад